Kultur

Marilyn Manson och Justin Bieber medverkade i bön och gospelsång på Sunday service

Manson, som snarare förknippats med satanister än med kristna, har fått fans på båda sidor att reagera

På den senaste av Kanye Wests hybridkonsert “Sunday service” hade rapparen med sig två namnkunniga musiker. Klädda helt i vitt stod Marilyn Manson och Justin Bieber vid Wests sida och deltog i både sång och bön.

Artisten Kanye West, eller Ye, som han numera heter, har fortsatt med sina “Sunday services”, det vill säga ett konsertkoncept som han önskar likna vid en söndagsgudstjänst. Vid det senaste tillfället fanns musikerna Justin Bieber och Marilyn Manson vid artistens sida.

Sunday Service, Kanye West.

I ett klipp från tillfället ser man de tre artisterna, helt klädda i vitt, med en lika vitklädd kör runt sig, leda publiken i gospelsång. Relevant Magazine, som uppmärksammat den gudstjänstliknande konserten, skriver att artisten brukar överraska med sina gäster, men att “Halloween-versionen tog priset”, med Manson, som bland annat utsetts till hederspräst av satanister, som en av de medverkande. Artisten har återkommande häcklat kristna, bland annat genom att bränna upp Bibeln under sina konserter. Hans medverkan vid hybridgudstjänsten har därför fått både Manson-fans och kristna att höja rejält på ögonbrynen.

Tidningen skriver vidare att Manson anklagats av flera kvinnor för sexuella övergrepp och utnyttjande. Därför blev en del chockade av att se honom som en av de uppträdande under förra veckans konserttillfälle. Där ses han bland delta i en bönestund tillsammans med sina två musikkollegor, med nedböjt huvud och med handen vilande på Yes axel.

I ett av klippen som spridits på sociala medier ser man Justin Bieber, som även varit med vid tidigare Sunday services, sjunga låten Hurricane, med gospelkören i bakgrunden:

“And I want you to see, I can walk on water, Thousand miles from shore, I can float on the water, Father, hold me close, don’t let me drown, I know you won’t”.

Sunday service-projektet har rönt stor uppmärksamhet sedan starten och klippen från samlingarna har setts av miljoner. Yes kristna artistkollega och tillika världsstjärnan Justin Bieber uttryckte själv en önskan att få medverka vid de gudstjänstliknande konserterna, och har sedan dess dykt upp vid flera tillfällen, varav i söndags var ännu ett.

---

Fakta: Sunday service

  • Wests exfru, Kim Kardashian West, har beskrivit det som en musikalisk och kristen gudstjänst som talar om Jesus och Gud.
  • Konceptet har dykt upp över hela USA sedan de började för snart två år sedan, i januari 2019, bland annat i Kalifornien, Ohio, Chicago, Miami, Georgia, Wyoming, Utah och Washington DC.
  • Till programledaren David Letterman har West själv beskrivit det med följande ord: “Det var egentligen en idé om att vi behövde öppna upp våra hjärtan och göra musik som vi kände var så ren och så positiv som möjligt. Och att göra det en timme varje söndag. Att ha någonstans dit människor kan komma och bara ha det bra tillsammans med sina familjer.”

---

Fler artiklar för dig