Kultur

Rekord när höstmötet flyttat från Bjärka-Säby

Joel Halldorf: Det jag saknar från Bjärka-Säby är saker som rummens doft och knarret i trappan

LINKÖPING. Pilgrims höstmöte är nära sammanbundet med slottet Bjärka-Säby, där arrangemanget ägt rum sedan starten 2005. I helgen flyttade mötet för första gången in till stan – och lockade rekordmånga deltagare.

Det är en tacksam Joel Halldorf som Dagen möter precis efter att Martin Lönnebo, biskop emeritus, hållit sin traditionsenliga morgonmeditation på Pilgrims höstmöte. Under helgen har 400 deltagare – dubbelt så många som tidigare år – samlats i domkyrkan och i Equmeniakyrkan i Linköping för att be, samtala och lyssna på föredrag och konserter. Joel Halldorf sitter i höstmötets ledningsgrupp.

– Inför mötet visste vi inte hur mycket av kommunitetens spiritualitet som är knuten till platsen Bjärka-Säby och om det skulle vara möjligt för den att resa till en annan plats. Men under fredagens vesper, när de sjungna bönerna steg mot takvalven i domkyrkan, kände jag: Det går att slå upp tältet någon annanstans. Det var en stor känsla!

Joel Halldorf, kyrkohistoriker, författare och skribent

Det har varit skönt att inte behöva säga nej till människor som velat komma.

—  Joel Halldorf

Samtidigt sticker Joel Halldorf inte under stol med att det finns saker på Bjärka-Säby som inte kan återskapas i stan.

– Naturen runt omkring med alla höstfärger är så vacker så här års. Dessutom uppstår en annan trängsel på slottet som skapar en härlig intimitet. Det jag saknar från Bjärka är saker som rummens doft, knarret i trappan.

Redan tidigare har Joel Halldorf understrukit att flytten av höstmötet inte har något med den pågående konflikten kring Bjärka-Säby att göra. I stället bottnar den i en längtan att öppna höstmötet för fler, säger han.

– Det har varit skönt att inte behöva säga nej till människor som velat komma, vilket vi har behövt göra tidigare år. Att vara inne i stan har också gjort att vi har kommit stadens kyrkor nära. Vi har mött en stor generositet både från Equmeniakyrkan och från domkyrkan.

– Domkyrkan har redan sedan tidigare varit en ekumenisk mötesplats; den är hela stadens kyrka, och det har varit fint att få samla människor från så många olika traditioner där under helgen.

En som har uppskattat årets utvidgade format är Thomas Frovin som rest från Danmark för att vara med på höstmötet. Han är 44 år och har varit för gammal för att delta de senaste åren. Därför var han glad för att man i år höjt åldersgränsen från 39 till 49 år.

– Jag åkte hit med en längtan efter fördjupning och det är precis vad jag har upplevt här. Under helgen har jag övernattat på Bjärka-Säby för att få med mig känslan därifrån, men jag tycker också att det har fungerat väldigt bra att ha mötet i stan. Det har varit vackert, glädjefyllt och inspirerande. En gåva!

Thomas Frorin från Danmark besökte Pilgrims höstmöte för första gången.

Temat för årets höstmöte var “Gör oss levande igen” och under fredagen inledningstalade Peter Halldorf. På lördagen kunde deltagaren sedan välja mellan tre spår: “Ropet från skönheten”, “Ut ur öknen” och “Gud, i ditt kroppsliga liv”. Det tredje spåret, som var höstmötets mest välbesökta, innehöll föredrag av prästen Emma Audas, kyrkohistorikern Samuel Rubenson och journalisten och radioprofilen Eric Schüldt.

Joel Halldorf och Emma Audas under Pilgrims höstmöte.

Emma Audas, som disputerat med en avhandling om äktenskapet, talade om vad vår sexualitet kan lära oss om Gud och gav vägledning kring hur sex kan bli en övning i Andens frukter. Samuel Rubenson adresserade hur den västliga kyrkan gjort Jesus till en tankefigur i stället för en person av kött och blod och visade på konsekvenserna av det. Eric Schüldt avslutade genom att berätta om sin egen väg in i kyrkan – om hur hans tro har fått kropp.

Radioprofilen Eric Schüldt berättade om sin resa in i Katolska kyrkan.

Han berättade om hur han kom till Pilgrims höstmöte 2015 och fann en “genuint magisk plats”, en tillflyktsort där han blev helad. När han senare gick med i Ekumeniska kommuniteten fick han frågan om var han vanligtvis firar mässa, men hade inget svar. Så småningom upptäckte Eric Schüldt den katolska veckomässan och i våras upptogs han i Katolska kyrkan.

– Sökandet är över, jag har kommit hem, sa han och möttes av applåder.

– Men, tillade han. Det är ju inte helt över. Men det fattar ni ju alla här.

Applåder igen.

Johanna Landes, utbytesstudent från Tyskland, besökte höstmötet för första gången och fångades av det Eric Schüldt beskrev. Hon uppskattade viljan att hela tiden söka djupare.

– Det har varit fantastiskt att se hur människor från olika kyrkliga sammanhang har mötts, vänt sig mot Gud i sårbarhet och öppenhet, och sedan vänt sig mot sina medmänniskor på samma uppriktiga sätt. Det visar att det vi får uppleva här inte blir något inåtvänt som bara är till för den enskilde, utan gör att människor går ut i världen och delar med sig. Höstmötet fortsätter när vi kommer hem.

Johanna Landes besökte Pilgrims höstmöte för första gången och uppskattade de nya teologiska perspektiv hon fick, både genom föreläsningarna och genom samtalen som uppstod i mellanrummen.

---

Fakta: Pilgrims höstmöte

  • Pilgrims höstmöte 2021 arrangerades av tidskriften Pilgrim i samverkan med Linköpings domkyrkoförsamling, Equmeniakyrkan i Linköping, Studieförbundet Bilda och Babettes Kafferi.
  • Medverkade gjorde bland andra Peter Halldorf, Britta Hermansson, Fredrik Lignell, Ellen Vingren och Eric Schüldt. Sofia Karlsson, Eric Jeor och FRÖ höll konsert.
  • Höstmötet hölls första gången 2005 på Nya slottet Bjärka-Säby och Stiftsgården Vårdnäs och har arrangerats årligen sedan dess. 2020 blev Höstmötet, på grund av coronapandemin, ett möte i miniatyr. Årets höstmöte, som hölls den 29–31 oktober, hade temat “Gör oss levande igen”.

---

Fler artiklar för dig