Kultur

Kent Wisti slutar med sina populära satirteckningar

Kommer inte göra fler av de uppmärksammade samtidskommentarerna

I prick tio år har prästen Kent Wisti spottat ur sig skissaktiga bilder med tillhörande text, där betraktaren kan få sig både en tankeställare och ett skratt. Men nu slutar han att skapa dem.
– Det var en gåva jag fick att förvalta och nu är det dags att lämna tillbaka den, säger han.

Den 8 november fyller Kent Wisti 50 år. I och med födelsedagen har han bestämt sig för att sluta med de små teckningarna där, oftast en gubbe, säger något småvasst och humoristiskt om samtiden. Bilderna, som publicerats i både dagstidningar och på sociala medier, har med åren blivit välkända och uppskattats av många. Tecknaren själv är dock mer kritisk och ser det som naturligt att sluta.

– Allting har sin tid och jag har faktiskt själv aldrig sett något riktigt värde i dem, jag tycker själv inte att de är så bra. Men en del har uttryckt att de varit viktiga för dem och eftersom det inte tagit så mycket tid och energi för mig så har jag fortsatt. Satirrutorna har också tagit mig till många roliga sammanhang vilket jag är tacksam för.

Du tycker själv inte att de är roliga?

– Ett par, tre stycken kanske. Åt någon har jag till och med skrattat högt när jag kom på den. Jag har hittat ett sätt att tänka så för mig har det blivit väldigt förutsägbart. Jag vet direkt vad “Wistiknorren” kommer vara när jag ser något. Jag tror faktiskt inte att jag blir bättre än så här heller.

Han slutar nästan på dagen tio år efter att gjorde sin första satirruta. En del har frågat om det har med näthat att göra, men där har han varit förskonad, menar han.

– En del kan väl skriva att man är dum i huvudet i kommentarsfält någon gång, men drev och näthat har jag aldrig behövt utstå. Jag har ju nästan blivit sönderkramad av mitt samfund, Svenska kyrkan, säger han.

Wisti hoppas dock kunna vara en fortsatt röst i det offentliga samtalet, men i vilken form återstår att se.

– Satirteckningarna var en gåva jag fick att förvalta, det var inte något jag sökte utan något som bara kom till mig. Nu är det dags att lämna tillbaka den. Jag är fullständigt öppen för vad Gud vill med mitt liv och vad han lägger för arbete till mig i vingården. Det är superspännande.

Du är ju som sagt präst också och arbetar som stiftsadjunkt i Lunds stift. Kan du längta efter att utföra fler kyrkliga handlingar?

– Ja, jag hade jättegärna varit präst vid fler förrättningar, framför allt begravningar, det saknar jag.

Så kommer vi få se dig mer i prästskrud framöver?

– Nej det tror jag inte, jag har ju min tjänst på kansliet. Det handlar om att se hur vi kan vara kyrka i världens mest sekulära land, vilket jag inte riktigt tror att vi är, men det är en annan fråga.

I vilken form han i stället kommer att förmedla sitt budskap återstår alltså att se, men att humorn ligger varmt om hjärtat är tydligt. Humorn har ett värde som livstolkning menar Wisti och skulle gärna se fler diskussioner om humorns kraft i kristenheten.

– Humorn måste kunna bita och utmana, och inte bara vara något som frammanar skratt. Det ska kunna knyta sig i magen, även i kristna sammanhang. Framför allt bör vi förstå hur viktigt det är att kunna skratta åt sig själv. Att omsluta sina egna tillkortakommanden och bräcklighet i någon slags ömhet.

Till sist, vad tror du att Gud har för humor?

– Jag tror inte att Gud har humor utan att det är ett ganska mänskligt fenomen. Gud är däremot i sitt väsen relation och skapande. Där tänker jag att vi har mycket av vår gudslikhet, en slags lekfullhet - att kunna bryta perspektivet i hur vi ser på världen till något större än vad våra ögon ser.

---

Fakta: Kent Wisti

  • Präst och konstnär som arbetar som stiftsadjunkt för mission i Lunds stift, med inriktning mot kultur och samhälle.
  • Har i tio år skapat satirteckningar som publicerats i tidningar och i bland annat boken “Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid” (Placenta förlag).
  • Fyller 50 år den 8 november och meddelar att han slutar producera satirteckningar. I samband med födelsedagen släpper han boken “Bögörat”, den sista med satirteckningar.
  • Har tre vuxna barn. Förlovad med Susanne Dahl som han även driver podden “Kinamockaskogen” tillsammans med.

---

Fler artiklar för dig