Kultur

Biblisk referens bakom Kanye Wests namnbyte

Artisten vill numera bli tilltalad med ett av Bibelns absolut vanligaste ord

Den världsberömde rapparen och musikproducenten Kanye West har fått godkänt för att byta namn. Artisten själv menar att det är ett av Bibelns vanligaste ord han nu vill bli tilltalad med.

Redan år 2018 släppte den flerfaldigt Grammyvinnande artisten sitt åttonde studioalbum med titeln “Ye”, och meddelade samtidigt att det var så han ville bli kallad hädanefter. Det rapporterar bland annat SVT Kultur. Nu har det formella namnbytet gått igenom. Kanye Omari West heter numera kort och gott “Ye”, utan fler för- eller efternamn.

Kanye West

I en radiointervju har artisten uppgett att han tror att “ye” är Bibelns mest använda ord och att det betyder “du”, skriver Deadline. Enligt Merriam Webster, en stor amerikansk ordbok online, stämmer det att ordet betyder “du” i Bibeln, men att det är en pluralform och inte singular. Och att det “numera används särskilt i kyrkligt eller litterärt språk”.

---

Fakta: Kanye West

  • Världsberömd artist, låtskrivare och musikproducent som för ett par år sedan meddelade omvärlden att han blivit kristen.
  • Sedan dess har han bland annat släppt albumet “Jesus is King” och hållit gudstjänstliknande konserter under namnet “Sunday Service”.
  • Var tidigare gift med artisten Kim Kardashian West, innan paret gick skilda vägar i februari i år.

---

Fler artiklar för dig