Musik

“Sångerna på skivan är mitt tack till Gud”

Sorg och kärlek är temat på Bengt Johanssons tjugoförsta album

Efter över tjugo år i Stockholm har Bengt Johansson flyttat hem till sin barndoms bygder. Resan närmare naturen och rötterna har färgat artistens nya och kanske mest allvarliga skiva.
– Skapelsen ger perspektiv på livet. Här ryms både skönheten och vemodet, säger han.

I skogarna i västra Närke har Bengt Johansson sprungit, lekt och vuxit upp. Nu är han och hustrun Tonie tillbaka i den lilla byn Sixtorp och Bengt berättar att flytten gett upphov till en ny sorts sånger.

– Låtarna på nya skivan har till stor del kommit till sedan vi flyttade hit efter många år i Stockholm. Jag har fått mer utrymme att skriva.

Bengt Johansson beskriver hur han märkte att idéer till sånger kom till honom oftare och lättare.

– Det blev lite av en ketchupeffekt. Jag kunde komma hem på kvällen och berätta att jag skrivit en ny sång. Jag tror att det är tankar jag samlat på mig under ett antal år som nu efter flytten och under pandemin kommit upp till ytan.

Din kommande skiva verkar också vara präglad av naturen, stämmer det?

– Ja, skapelsen ger perspektiv på livet. Här ryms både skönheten och vemodet. Jag inspireras av synintryck och dofter som liksom ger en bild av en större och djupare verklighet.

Nya albumet Sorgen och kärleken” kommer den 24 september, men redan nu har Bengt Johansson släppt singlarna “Aldrig du lämnar mig” och “Jag kan se en bit av vägen”.

En nyhet inför detta hans tjugoförsta album är samarbetet med producenten och gitarristen Viktor Olofsson.

– För mig har det varit en väldigt annorlunda inspelningsprocess. Jag är van att gå in i en studio koncentrerat under en kortare period. Nu har processen fått ta mer tid och vi har spelat in både i Göteborg, Stockholm och hemma i Sixtorp.

– Det har varit roligt att testa ett nytt sätt att jobba på. Det är lätt i min ålder att köra på i gamla hjulspår och då är det jättebra att få in någon som Viktor som kan bryta det mönstret.

Bengt Johansson är aktuell med kommande skivan "Sorgen och kärleken".

Bengt Johansson berättar att han ser fram emot att åter kunna spela live. I slutet av oktober ger han sig ut på en höstturné med bland annat sångerna från nya skivan.

– För mig är “Sorgen och kärleken” den lovsång som föds utifrån en punkt i livet då man inser sin egen maktlöshet. Saliga är de som sörjer, säger Jesus – de ska bli tröstade.

Är det några speciella sorger i ditt eget liv du tänkt på när du skrivit sångerna?

– Jag var 15 när min pappa gick bort. Det har så klart präglat mig. Även förlusten av min bror Hans som dog 2008. Livet är ändligt, ju äldre man blir desto mer tänker man på det. Under våren förlorade även min hustru sin pappa efter en lång tids sjukdom. Jag tror att det är viktigt att vi vågar tala om döden och sorgen, det är en del av livet.

Nu lever Bengt Johansson närmare minnena från barndomen och uppväxten. Han beskriver det som en trygghet att komma tillbaka till rötterna. Samtidigt är det tydligt både för honom och hustrun Tonie att flytten varit ett steg framåt, inte bakåt.

– Det är viktigt att inte enbart fastna i det förflutna. Men självklart har det känts fint att få komma tillbaka till en miljö där jag känner ett djupt släktskap både med människor och med naturen. Det är mörkare på hösten, men stjärnhimlen är klarare.

– Sångerna på den här skivan är ett uttryck för min tacksamhet och min lovsång till den som håller allting i sin hand. Vi är pilgrimer, vi är på väg och vi har ett starkt hopp som bär oss, säger Bengt Johansson.

---

Fakta: Bengt Johansson

Ålder: 68 år.

Bor: I Sixtorp utanför Mullhyttan.

Familj: Hustrun Tonie och tre vuxna döttrar med familjer.

Yrke: Artist, pastor och konstnär.

Aktuell: Med albumet “Sorgen och kärleken” som släpps den 24 september.

Bengt Johansson är aktuell med kommande skivan "Sorgen och kärleken".

---

Fakta: Bengt Johanssons höstturné

22/10 Jönköping, Allianskyrkan

23/10 Kumla, Betania, Åbytorp

24/10 Sundbyberg, Centrumkyrkan

---

Fler artiklar för dig