Kultur

Kulturpanelen tar avsked av sommaren

Sammanfattar de bästa kulturhändelserna från augusti

Daniel Wistrand

Läst: “Tritonus” av Kjell Westö

“Tritonus” handlar om stjärndirigenten Thomas Brander som söker lugnet i skärgården och den fiktiva skärgårdskommunen Ravais. Men i stället för lugn efter alla resor och konserter dras han in i öns olika konflikter, sorger och glädjeämnen. Kjell Westö skildrar på ett effektivt och tänkvärt sätt stora ämnen som ensamhet, gemenskap, karriär och vad som egentligen är ett gott liv. Läsvärt!

Sett: Dokument inifrån. “De utvalda barnen” (SVT)

En banbrytande Walldorfskola som fostrat modiga, självständiga människor, eller en flugornas-herre-miljö utan regler där barn far illa och lämnar grunskolan utan att knappt lärt sig läsa och räkna. I den omdiskuterade SVT-serien “De utvalda barnen” granskar filmaren Jesper Lake sin barndoms skola, Solviksskolan i Järna. Filmen griper tag just för att Lake vågar vara personlig och tittaren får följa hans insikter om att den skoltid han själv upplevde som fri och härlig skapat stora sår hos andra.

Hört: Kanye West “Donda”

Årets mest omtalade kulturella projekt är här. Rapparen, producenten och tv-stjärnan Kanye West har sedan hans “superkristna” skiva “Jesus is king” gått igenom skilsmässa med Kim Kardashian, förlorat sin mamma och låst in sig i en jättearena för att slutföra albumet Donda. Både skilsmässan och förlusten av modern är centrala teman på skivan, men också rapparens tro. Kanyes ärlighet och det återkommande fokuset på Jesus i flera låtar berör mig. Skivan är brokig, utmanande och bitvis smått genialisk.

I september ser jag fram emot: Prisbelönta biofilmen “Tigrar”

Martin Bengtsson är fotbollstalangen som värvades av italienska storklubben Inter. Men i stället för framgångar följde prestationsångest, psykisk ohälsa och självmordstankar. Nu har Bengtssons bästsäljande bok “I skuggan av San Siro” blivit film av Ronnie Sandahl. Filmen Tigrar, som precis haft svensk biopremiär har redan prisats på flera internationella filmfestivaler.

Malina Abrahamsson

Läst: “Berättarna” av LarsOlov Eriksson (red), (Libris)

När jag tidigare i år intervjuade Lena-Sofia Tiemeyer, professor i Gamla testamentets exegetik och Sveriges första kvinnliga professor i bibelvetenskap, blev jag pinsamt påmind om hur sällan jag läser Gamla testamentet och hur lite jag kan. Trots att det utgör över 70 procent av Bibeln är det ändå till Nya testamentet jag vanligtvis går för min andliga läsning. Det här gjorde att jag bestämde mig för att lära mig mer om GT. Så nu läser jag kursen Intro till GT på Johannelunds teologiska högskola, där boken Berättarna ingår. Och oj, vad bra den är! Lättillgänglig, engagerande och intressant för alla som vill ha bättre koll på Gamla testamentet.

Sett: “The Freedom Experience” med Justin Bieber featuring Tori Kelly, Chandler Moore och Judah Smith, på Youtube

I slutet av juli samlade den kristna organisationen 1DayLA över 20 000 volontärer för att betjäna sin stad i olika sociala projekt. Detta kulminerade sedan i “The Freedom Experience” på SoFi stadium i Los Angeles där artister som Justin Bieber, Tori Kelly och Kari Jobe medverkade. Nu finns hela konserten på Youtube och ett av dess starkaste ögonblick är när Justin Bieber sitter på scenen och sjunger “Where Do I Fit in?” – en proklamation om att ta sin tillflykt till Gud.

Hört: Zara Larssons sommar i P1

I år har jag bara orkat lyssna på några få sommarprat. Tyvärr känns det som att programmet har fastnat i sin form och att sommarpratarnas redogörelser av barndomstrauman är allt för tillrättalagda. Artisten Zara Larsson är sommarens lysande undantag. På Instagram skrev hon att hon började skriva sitt manus kvällen innan inspelning. Det kunde ha blivit pannkaka av det, men i stället blev det 90 minuter där lyssnaren får komma henne nära. Kritiker har menat att hennes uttråkade ton gör att programmet inte lyfter. Kunde hon inte ha berättat något om hur det är att vara stjärna i stället? Men det är ju just det Zara Larsson inte vill. Hon är trött på att bära epitetet “världsstjärna”, hon är trött på att ha starka åsikter och på att vara arg. I stället berättar hon sakligt och personligt om tonårstiden, otroheten och bekräftelsebehovet. Det är genuint och väcker sympati.

I september ser jag fram emot: Bokmässan

Som vanligt bjuder Bokmässan på ett högklassigt program. Även i år blir stora delar av mässan digital, men jag ser fram emot att bänka mig framför sändningarna i väntan på nästa års mässmingel.

Urban Thoms

Läst: Intervjuporträtt av Linda H Staaf

När Svenska Dagbladet träffar polischefen Linda H Staaf och frågar ut henne om sin brokiga karriär befäster det tesen att få saker är så intressanta som en människas livsresa. Denna högt uppsatta 45-åring har hunnit skaffa sig ett smått ofattbart långt cv som nu senast kröntes med att vara synnerligen delaktig i samarbetet där europeisk polis knäckte brottslingarnas krypterade meddelandetjänst Anom med hundratals gripanden som följd. Linda H Staafs orädda nyfikenhet smittar och från intervjun tar jag med mig den rättframma attityden som hon själv formulerar med orden: När dörren är öppnad, då kliver jag in.

Sett: Huss – svensk polisserie i fem delar på Viaplay

I tomrummet efter närgångna succéserien Tunna blå linjen ger jag en annan svensk polisserie en chans när de ljusa kvällarna blir allt kortare. Den nyutexaminerad polisen Katarina Huss kastas in i den hårda vardagen på Göteborgs gator, men upptäcker snart att de ljusskygga även döljer sig inom den egna kåren, vilket ställer henne på svåra prov när det gäller ärlighet och lojalitet.

Hört: Bengt Johansson “Aldrig du glömmer mig”

Ett välkommet livstecken från en av de senaste decenniernas mest produktive kristna sångförfattare. Bengt Johansson har en osviklig förmåga att “uppfinna sig själv” gång på gång och ändå låta angelägen och fräsch. Som första singel från det Viktor Olofsson-producerade album som stundar bådar detta mycket gott. Kvalitetslovsång av bästa märke.

I september ser jag fram emot: Att besöka nya Liljevalchs

En spektakulär tillbyggnad av det anrika konstmuseet nära Gröna Lund har delat stockholmarna i två läger – för och emot. Jag planerar att snarast bilda mig en egen uppfattning genom ett besök på plats, men framför allt lockar spännande utställare som modedesignern Bea Szenfeld och arkitekten Gert Wingårdh.

Fler artiklar för dig