Kultur

Tomas Andersson Wij: Jag tror att sanningen ska göra oss fria

Artisten om behovet av riter och språk för sorg samt att identifiera sig med lärjungen Tomas tvivlaren

Musikern Tomas Andersson Wij, även kallad TAW, vill ogärna stå med epitetet “kristen profil”. Men hans låt “Där får jag andas ut”, om Guds stora nåd, får gärna spelas på hans begravning.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– Vad det ska bli av mig, haha. Jag tog ett spelledigt år efter två decennier av turnerande, sedan kom pandemin. Det är nog ofrånkomligt att en så lång paus gör något med en. Ingenting känns självklart längre.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Man måste beundra mina föräldrars intuition när de döpte mig till Tomas.

3. Vilken är din största skräck?

– Att jag ska förlora lust, humor och nyfikenhet. Döden är jag inte rädd för, men det långsamma utslocknandet.

4. När brukar du en lögn?

– När jag är feg och svag eller när jag vill skydda någon. Jag tror visserligen på att sanningen ska göra oss fria, men jag har svårt för sanningssadisterna, de som använder “sanningen” som en härskarteknik.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– En viss överkänslighet som gör att jag lätt blir obekväm och ibland lynnig.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Social okänslighet, snålhet, självgodhet och tvärsäkerhet.

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– Det finns ju några riktiga genier inom populärmusiken som snart kommer att lämna oss, tänker framför allt på Bob Dylan, Joni Mitchell och Paul McCartney. När jag behöver inspiration brukar jag gå ut på Youtube och se gamla intervjuer med Dylan. Förutom det uppenbara – hans konst – så beundrar jag honom för hans wit och för hans förmåga att hålla en egen kompass, hur än vindarna har blåst.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– En stor oljemålning av Fredrik Landergren, “Tidig morgon på St Göransgatan”, som jag köpte när jag fick min första lite större royaltyutbetalning, efter skivan “Stjärnorna i oss”. Grejen med bra konst är att den fortsätter stråla mot en, varje dag. Den var värd varenda krona.

9. När upplever du djupast glädje?

– Oftast är det av enkla saker. Som nu på sommaren – att sitta under markisen med min flickvän, dricka morgonkaffe, se getingarna flyga mellan mina krukväxter och ha P1 på i bakgrunden. Men visst, att göra en stor konsert där allt stämmer är svårslaget.

10. Vad ångrar du mest?

– Jag ångrar att jag inte har tagit fler konflikter på ett tidigt plan. Men det är knepigt, för jag ångrar också att jag tagit vissa konflikter.

11. Vad tar du med dig från tiden med coronapandemin?

– Både min pappa och min bäste vän dog under det här året. Jag har tänkt mycket på vår svenska kulturs brist på språk och riter när det kommer till döden. Och min övertygelse om att vi behöver en stark stat, en solid välfärd, har inte direkt försvagats. Den plötsliga insikten om vårt ömsesidiga beroende är en påminnelse om det alla andliga traditioner alltid har upprepat: att allt är ett.

musiker

12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?

– Det är inget fel på dig. Det du känner är sant. Skavet inom dig kommer inte att gå över, men minska, och du blir bättre på att hantera det. Ta körkort, din latmask!

13. När möter du Gud?

– Det sägs att Isaac Newton, vetenskapsmannen, inte ville bli begravd av en präst. Han var rädd att prästen skulle säga något banalt om Gud. Jag förstår honom precis och det är därför jag värjer mig för frågan.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– Stå för något. Även om det kostar ditt parti makten. I det långa loppet är det enda sättet att hålla högernationalister och politisk depression borta. Tvivla mer. Tvivlet vidgar synfältet. Dröm större och gör politiken mer poetisk. Djupast sett handlar politik om hur vi vill leva våra liv, om hur vi vill att det ska kännas att vara en människa bland andra människor. Poesin sätter oss i kontakt med drömmar och visioner, allt detta som borde vara politikens innersta väsen men som är så frånvarande just nu.

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Utsålt. Finns inte en turnerande artist som inte håller med mig om det!

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Att bo utomlands, i Paris eller Rom kanske. Att skriva en bok. Och att ta körkort.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Kanske lite fantasilöst, men Stockholm på 1950-talet fascinerar mig. Hade velat hänga på Teatergrillen med Beppe Wolgers, Lars Forssell och Olle Adolphson. I vår kulturs peak.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– “Härlig är jorden”. “All things must pass” av George Harrison. “Lake District” av Staffan Scheja och Björn J:son Lindh. Kanske någon av mina egna också, som “Där får jag andas ut”.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Att mötas över borden.

20. När och var var du som lyckligast?

– Jag mår bra nu. Livet har blivit bättre och bättre.

---

Tomas Andersson Wij

  • Föddes som Tomas Per Andersson den 6 februari 1972 i Stockholm.
  • Svensk sångare och låtskrivare, som även verkat som journalist, bland annat som nöjesreporter på Svenska dagbladet och för Nöjesguiden.
  • Skrivit låtar som Landet vi föddes i, Ett slag för dig, Hälsingland och Dit du går.
  • Driver intervjupodden Hundåren.

---

Fler artiklar för dig