På djupet med ...

Helle Klein: Jag har uppfyllt två av mina tre yrkesdrömmar

Journalisten och prästen Helle Klein om sin sämsta egenskap och om skräckupplevelsen förra sommaren

Genom sina föräldrar fick hon sitt grundmurade självförtroende. Prästen och chefredaktören Helle Klein står alltid för vad hon tycker, och skulle gärna skrika en viss sak i statsministerns öra.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– Denna termin är jag tjänstledig för att hålla på med ett skrivprojekt om en släktings historia. Så just nu går jag runt och har lite ångest inför vad det ska bli av det. Men det är en jättespännande historia som jag vill berätta.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Jag är fascinerad av Paulus, för att han valde att lämna det kyrkliga centrumet i Jerusalem och ge sig ut i världen bland hedningarna. Det är nog i brytningen mellan den innersta kretsen och de som inte självklart tillhör kyrkan, som jag själv känner igen mig i som kristen.

3. Vilken är din största skräck?

– Ormar! Jag såg en stor huggorm bara häromdagen på sommarlandet. Jag brukar stampa hårt i marken när jag går nära platsen där jag vet att de kan ligga och sola. Förra sommaren hade jag en riktig skräckupplevelse. Vi såg en simmande huggorm, som kom emot vår båt när vi var ute i den. Några timmar senare när jag skulle kliva i båten, då ligger den på däcket! Jag höll ju på att dö. Det var en händelse som hela ön pratade om den sommaren.

4. När brukar du en lögn?

– Jag har svårt för att ljuga, men det händer att jag inte säger hela sanningen, för att den kan göra ont. Som gammal kvällstidningsjournalist kan det väl även hända att jag överdriver lite grann för att göra storyn bättre, skratt.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Otåligheten, att jag inte kan gilla läget. Jag har för mycket drivkraft för att bara finna mig i saker. Ibland behöver jag tagga ner.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Prestige och oförmåga att tänka om. Det kan finnas inom både församlingsarbete och på en redaktion. Det är bland det värsta som finns, när man tror sig äga en grej och vägrar tänka nytt.

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– Det går inte att komma ifrån att jag är djupt imponerad av Greta (Thunberg) och hennes klokskap och mod, trots att hon är så ung. Det är otroligt fascinerande, nästan som en sagogestalt.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Vår skärgårdsstuga i Västerviks skärgård. Den betyder så mycket för mig – här har jag varit varje sommar sedan jag var liten. Här får jag bara vara. Nu har jag varit här ovanligt mycket under pandemin och det är fantastiskt att kunna gå ut och andas klippor och hav mellan webbmötena.

9. När upplever du djupast glädje?

– När jag är på havet. Jag är båtmänniska och skärgårdsmänniska. Havet är så mycket liv – det kan vara både farligt med stora vågor, men också glittrande vackert. Det ger mig mest glädje och liv.

10. Vad ångrar du mest?

– Nu när jag håller på med boken om min släkting Helena Klein tänker jag på en man som ringde mig när jag var politisk chef på Aftonbladet. Han berättade att Helena räddat livet på honom när han kom som judisk flykting från Ungern på 1940-talet. Jag hade inga tankar på min släkting just där och då och antecknade inte ens namnet på mannen! Det ångrar jag otroligt nu när jag arbetar med boken, det hade varit intressant att höra mer om.

11. Vad tar du med dig från tiden med coronapandemin?

– Att vi är sociala varelser som behöver varandra. Vi är inte ämnade för att leva isolerade. Jag tror det finns en enorm längtan efter att få umgås fysiskt igen och uppleva saker tillsammans.

12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?

– Samma sak som mina föräldrar ofta sa till mig: “Du är bra som du är, fortsätt vara den du är”. Det var nog där jag fick mitt grundmurade självförtroende.

13. När möter du Gud?

– Vi för ett samtal varje dag, men jag möter Gud i min nästa och i naturen. Havet och skärgården är för mig bönens plats. I livet som är nu möter jag Gud.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– “Ge amnesti åt de afghanska flyktingungdomarna!” Jag vill inte ens viska det, jag vill skrika det. Det är en human kris och vi måste göra något åt det.

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Ömsesidig.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Som ung hade jag tre yrkesdrömmar: präst, journalist och skådespelare. Så det är väl bara den sista kvar då! Det får kanske bli regissör eftersom jag varit chef i så många år.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– I arbetet med boken får jag utforska historien och jag skulle nog vilja besöka 1930-talet i så fall. Det var en omtumlande och utmanande tid, med många otäcka strömningar och jag tror vi kan lära oss av den tiden om hur vi inte ska göra om det.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

Chopin Nocturne No. 20, ett av mina absoluta favoritstycken. Scenen från filmen Pianisten, när den judiska pianisten spelar för den vaktande nazisten, så att han plötsligt ser människan och inte den jude han lärt sig hata – den glömmer jag aldrig. När min mor gick bort för fyra år sedan spelades det stycket också.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Jag älskar att läsa. Men jag har ju också ett stort intresse för fotboll och tittar gärna på matcher. Synd bara att inte Zlatan spelade i EM.

helle

20. När och var var du som lyckligast?

– Jag är lycklig rätt så ofta. Men när jag fyllde 50 för fem år sedan och hade samlat både släkt och mina närmaste vänner under en fantastisk sommarkväll – då var jag oerhört lycklig.

---

Helle Klein

  • Journalist och präst i Svenska kyrkan.
  • Född den 9 juli 1966 i Stockholm.
  • Prästvigdes för Stockholms stift januari 2008. Tjänstgjorde i Sofia församling mellan 2010-2013.
  • Arbetat som politisk chefredaktör på Aftonbladet och sedan 2013 som chefredaktör för Dagens arbete.
  • Grundare av Seglora tankesmedja.
  • Gift med maken Gunno Sandahl.

---

Fler artiklar för dig