Kultur

Kyrkans folk saknas bland årets sommarvärdar

Varken någon präst, pastor eller kristen profil sommarpratar i P1 i år.

I dag tillkännagav Sveriges radio vilka som i år fått äran att göra ett sommarprogram i P1. Vanligtvis brukar det finnas några kyrkliga företrädare på listan, men i år lyser de kristna rösterna med sin frånvaro.

Bland årets sommarpratare finns artister, författare, forskare, företagsledare och journalister. Under dagens presskonferens fick lyssnarna ett smakprov av på vad de kommer att prata om: allt ifrån musikens kraft och smältande glaciärer till likheter mellan hund- och barnuppfostran.

Tidigare år har såväl präster och pastorer som imamer och buddistiska munkar delat sina erfarenheter under Sommar i P1, men i år finns inga religiösa företrädare bland de 58 sommarpratarna.

Den andliga spisen tycks i stället komma från Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén.

– Jag kommer att tala om sisu och nåd. Sisu betyder att inte ge sig. Nåd betyder överraskningar där man minst anar det. Bägge har spelat stor roll i mitt liv, säger hon till Sveriges radio.

Dagens Nyheters och Hufvudstadbladets “korre” beskriver också sitt “slitiga förhållande till Gud”.

– Jag är arg på honom hela tiden, men jag kan inte göra slut med honom.

Sommar i P1 inleds den 26 juni med artisten och låtskrivaren Benjamin Ingrosso. Chansen finns att även han kommer att beröra ämnet tro.

När han tidigare i år medverkade i talkshowen “Carina Bergfeldt” pratade han öppet om sin kristna tro. Släkten på pappa Emilios sida är katoliker från Italien och som tonåring följde Benjamin Ingrosso med kompisen Amadeus Sögaard till Filadelfiakyrkan i Stockholms ungdomsarbete. För Carina Bergfeldt berättade Ingrosso att han fortfarande ber: “Det har känts skönt att ha någon att prata med”.

Även artisten och Melodifestivalenvinnaren Tousin “Tusse” Chiza kommer att sommarprata i år. Dagen har tidigare berättat om hur Tusse växte upp i kyrkan, både i Kongo och under sina första år i Sverige. Han kom dit tillsammans med åtta andra flyktingbarn. Under presskonferensen avslöjade han att hans sommarprat kommer att handla om nio personer som har räddat hans liv.

Sommar i P1 sänds varje dag från midsommardagen till den 22 augusti.

---

Sommar i P1

  • Det första programmet av Sommar i P1 sändes den 29 juni 1959. Idén till programmet kom från Tage Danielsson som, då var chef för radiounderhållningen på Sveriges radio.
  • Sommar i P1 sänds varje dag från midsommardagen fram till 22 augusti. Bland årets sommarvärdar finns Zara Larsson, Amelia Adamo, Niklas Strömstedt, Peter Jöback och Jens Stoltenberg.

---

Fler artiklar för dig