Kultur

Marika Lagercrantz vill höra fler tala om Gud

Skådespelaren ingår i jury som ska dela ut Svenska kyrkans liturgipris till församling eller enskild person

Tillsammans med en biskop och en präst ska skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz vara med och utse en församling som satsar på liturgisk förnyelse.
– Det är en stor ära att få vara med. Den gudomliga närvaron har jag känt hela mitt liv, både på teatern och i kyrkan, säger hon.

Ingenting hon hade kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi. Så beskriver Marika Lagercrantz det senaste årets nedstängning av teatrar, alla inställda konserter och det skrala kulturutbudet.

– Visste du att det är första sommaren på 114 år som Sverige inte har en dansbandsturné? Det är ju … ja det är jättesmärtsamt detta, säger hon till Dagen.

Men den snart 67-åriga skådespelaren har ändå haft att göra. Som ordförande för Klys - en samarbetsnämnd för Sveriges kulturskapare, har hon ett hektiskt år bakom sig, med att försöka hjälpa kulturarbetare på olika sätt.

Och nu har hon dessutom valts in i den beredningsgrupp som utser Svenska kyrkans Liturgipris, en utmärkelse som ska “uppmuntra utvecklingen av gudstjänstlivet inom Svenska kyrkan”. För två år sedan delades det ut för första gången och gick då till Andreas Söderberg, organist i Nederluleå församling, för sitt arbete med att till “ett möte mellan det invanda i gudstjänsten och nyskapande uttrycksformer”.

Marika Lagercrantz ser det som en ära att få vara med i beredningsgruppen.

– Jag kommer som representant utanför kyrkan, med min kunskap om musik, kultur och regi, en värld där det dramaturgiska är väldigt viktigt. När teater är som bäst finns där en påtaglig andlig närvaro. Alla kanske inte håller med, men så har det alltid varit för mig. Det finns absolut en gudomlig närvaro, säger hon medan hon promenerar utanför sitt hem på Linderödsåsen i Skåne.

– Språket, tilltalet, dramaturgin – det är ju frågor som vi alltid brottas med, för att få människor att känna någonting. Får de en andlig upplevelse här eller går vi bara tillbaka till gamla rutiner som vi inte har någon personlig relation till?

Går det på så sätt att dra paralleller mellan en teaterupplevelse och gudstjänsten menar du?

– Det där kan nog du mycket bättre än jag. Men jag har ju uppträtt i kyrkor tillsammans med musiker och jag vet att många absolut söker efter ett personligt tilltal i liturgin. Som ung var jag au pair i Washington och bodde hos en djupt kristen familj som tog mig till alla svarta kyrkor i området. Och det var så vackert! Det var verkligen personligt och nära, som att Jesus precis hade uppstått.

Marika Lagercrantz engagerade sig i Svenska kyrkan i Berlins verksamhet under sina år som Sveriges kulturråd i staden. Den kristna tron och kyrkan har funnits nära henne sedan hon var barn. Pappa, Olof Lagercrantz, var förvisso skeptisk till det som han upplevde som en dömande och människofientlig ton från kyrkans håll, men uppfostrade ändå sina barn i kristen anda.

– Han såg en andlighet i allt som rörde sig, men tyvärr var den gud de fick lära känna dömande och hård, med en enorm dödslängtan – ett sammanhang utan intellektuell höjd.

Hur ser din egen tro ut i dag?

– Det är en resa som pågår. Jag håller med om att vi behöver hitta tillbaka till ett språk, vi måste kunna säga Guds namn och delta i det andliga samtalet. Det finns en stark andlig längtan, det märker jag bland mina vänner, men vi behöver språket. Jag blev glad när jag såg att en ny tankesmedja för detta hade startats, föreningen Valv.

På Dagen brukar vi ibland prata om att det finns en “andlig analfabetism” i samhället i dag.

– Ja, det var verkligen ett bra uttryck. Hela vårt samhälle är ju avsakraliserat i dag. När jag var liten hade vi både morgonbön och sjöng psalmer i skolan, det är ju otänkbart i dag. Därför känns det väldigt kärt att få vara med i detta. Jag hoppas att många församlingar nominerar så att jag får vara med och delta i olika mässor. På vilket sätt kan vi göra människor delaktiga i dag? Det tycker jag är intressant och roligt.

---

Lagercrantz och Liturgipriset

  • Marika Lagercrantz, född 1954, är en svensk skådespelare och regissör som medverkat i en lång rad filmer och tv-dramer, bland annat “Drömmen om Rita”, “Lust och fägring stor” och tv-serien “Emma åklagare”.
  • Tillsammans med biskop Eva Nordung Byström, kyrkomusikern Reibjörn Carlshamre, prästen Matilda Oldeberg och Jesper Eneroth, ledamot av Kyrkostyrelsen, ska hon utse vinnaren av Liturgipriset 2021.
  • Liturgipriset ska belöna pågående arbete med nyskapande musik, dramaturgi, text och predikan. Det ska också uppmuntra arbete med att på olika sätt skapa delaktighet i gudstjänsten.
  • Nomineringstiden pågår fram till den 15 maj och prissumman är på 50 000 kronor.

---

Fler artiklar för dig