Kultur

Loney Dear, Bach och Carolas Let’s Dance sorti

Dagens kulturpanel om snackisarna som varit och som kommer

Daniel Wistrand

Läst: “Barnens bästa bibel” av Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Pettersson (Spricka förlag)

För första gången har vi i familjen läst en bibel tillsammans från pärm till pärm. “Barnens bästa bibel” är precis så häpnadsväckande bra som alla säger. Det är fullt rimligt att den sålde slut direkt och har fått tryckas upp på nytt. Biskop Dalevis återgivning av bibelberättelserna är tät och levande och Petterssons detaljrika bilder för tankarna till en modern Sven Nordquist. Som förälder blir jag både glad och tacksam att en sådan här gedigen barnbibel blivit verklighet i Sverige.

Sett: Molly Sandéns framträdande på Oscarsgalan

Tyvärr blev det ingen Oscar för Molly Sandén som var nominerad för bästa filmmusik med smäktande “Husavik – My hometown” från filmen “Eurovision Song Contest – The Story of Firesaga”. Men svenskans framträdande från isländska Husavik med barnkör, stråkar och fyrverkerier var ändå gåshudsframkallande från början till slut. Dessutom tyckte en klar majoritet av tv-tittarna att hon borde tagit hem priset.

Hört: Emily Åhlén “Solen och havet”

Gotlandsbaserade Emily Åhlén är aktuell med en ny stark låt. “Solen och havet” doftar både av sommar och en slags trygg gudsförtröstan. Med en finurlig och vardagsnära text, samt en smittande pianoslinga väcker låten ett sug efter fler nya spår från Åhlén.

I maj ser jag fram emot: Dubbla konserter i Kulturstudion på SVT2

Redan i morgon lördag är det maj månad och klockan 20.00 på SVT2 är det dags att bänka sig för en musikalisk högtidsstund. SVT har valt att sända två nyinspelade konserter av internationellt kända svenska artister. Det blir en något smalare och en publikmässigt bredare akt. Den förstnämnda står Loney Dear för, som kommer att spela med bland annat jazzlegendarerna Per “Ruskträsk” och Johan Lindström. Efter studiosnack med bland andra musikoraklet Jan Gradvall följer sedan konsert nummer två med ingen mindre än Zara Larsson. Julafton redan i maj för alla oss med livemusikabstinens.

Malina Abrahamsson

Läst: “Maria av Egypten” av Marie Tonkin (Black Island Books)

Jag är inte tillräckligt bevandrad i lyriken för att göra en stilistisk eller språklig bedömning av Marie Tonkins diktsvit “Maria av Egypten”, men jag vet hur det känns när orden drabbar mig. Och det gör Tonkins ord. Dessutom låter hon mig ta del av ett fascinerande levnadsöde som jag tidigare inte kände till.

Sett: Dokumentären “Bach på 90 minuter” på SVT Play

Den senaste tiden har jag känt ett sug efter bildning och vidgade vyer och passade därför på att se dokumentären “Bach på 90 minuter” på SVT play. På underbar brittisk engelska guidar barockspecialisten John Eliot Gardiner oss genom Bachs liv och verk och ger en djupare förståelse för kompositörens bakgrund, person och starka koppling till den kristna tron.

Hört: Sektpodden

Hur kan jag fortfarande tycka att det är intressant att läsa eller höra om Knutby? Kanske för att det finns så många lager. Sektpodden drivs av psykoanalytikern Rigmor Robèrt och Emma Gembäck, som under flera år tillhörde den innersta kretsen i Knutby Filadelfia. I de senaste avsnitten intervjuas Emma Jakobsson – dotter till Åsa och Patrik Waldau. Hon kallades Kristi brud nummer två, men var egentligen en butter tonåring som spelade datorspel hela nätterna och lyssnade på hardcoremusik. En av flera intressanta saker med henne är att hon verkar ha genomlevt livet i sekten utan att fästa så stor vikt vid det religiösa.

I maj ser jag fram emot: Utställningen “Vanishing Points” på Röda Sten konsthall i Göteborg

Äntligen ska jag få gå på konstutställning! Den första sedan pandemin bröt ut. “Vanishing Points” är konsthögskolan Valands examensutställning och jag ser fram emot att både beröras och få tänka till.

Urban Thoms

“Läst”: Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran Ismail

Efter SVT:s dokumentär där komikern Soran Ismail i stort sett oemotsagd fått tala ut om de sexualbrott han anklagats för av flera kvinnor, publicerade skådespelaren Bianca Kronlöf ett öppet brev om saken på sitt Instagramkonto. Brevet, som hon läste upp själv, dryper av sarkasm och återhållen ilska, men sätter samtidigt fingret på den frustration och maktlöshet som kan uppstå när rättssystemet inte förmår att reda ut vad som verkligen hänt. Gränsöverskridande sex har ett högt pris, i synnerhet för den vars gränser blivit trampade på.

Sett: “Let’s dance” i TV4

Okej, jag erkänner! Jag har följt årets säsong av TV4:s årliga danstävling. Och anledningen stavas C-a-r-o-l-a. Helt fascinerad över människor som är så dedikerade i allt de tar sig för och schlagerdrottningen seglade snabbt upp som en av favoriterna även i denna tävling. Dessvärre höll det inte hela vägen. Häromdagen meddelade Carola att hon fått tydliga symptom på utmattningssyndrom och därför valt att lämna tävlingen. Säkert inte vad vinnarskallen Carola tänkt sig, men ett modigt beslut. Ungefär lika modigt som att tacka ja när TV4 bjöd upp (som de gjort varje säsong sedan starten). En artist av Carolas kaliber har så mycket att förlora på att göra bort sig i tv. Men jag är säker på att hon i stället vann även dansvännernas hjärtan.

Hört: Loney Dear “A Lantern and a Bell”

Emil Svanängen, alias Loney Dear, figurerade nyligen i vår podd Dagens människa. Han har även släppt ny musik, en alldeles underskön platta i bästa Loney Dear-anda. Någon hitmakare har han aldrig varit, han är betydligt mer än så. Svanängen bygger varma känslostämningar med hjälp av pockande melodislingor och en röst som är spröd och varm på samma gång. Musiken är så inträngande att jag gång på gång kommer på mig själv med att glömma bort att lyssna på texten, vilket är ovanligt. “A Lantern and a Bell” skulle kunna vara anthem till ett liv, eller bara en vaggvisa för en trött själ som söker vila och tröst. Avslutande “A house of fire” är hur som helst sanslöst vacker.

I maj ser jag fram emot: Odlingsprojekt 2.0

Förra sommaren upptäckte jag odlandets glädje. Födelsedagen häromveckan gav storartad utdelning i form av en högst oväntad present, ett så kallat pallkrageväxthus. Så efter fjolårets tomatsuccé är det dags för projekt Odling 2.0. Tror jag satsar på busktomater, basilika, gräslök och lite chili. Må solen värma hela härligheten.

Fler artiklar för dig