Kultur

Sebastian Staksets liv blir film av Liam Norberg

Liam Norberg från “Sökarna” regisserar och skriver manus

Tillsammans med Liam Norberg ska Sebastian Stakset göra en film om sitt liv. Syftet är att visa att det finns hopp oavsett hur mycket mörker som omger en människa.

Filmen ska heta “Medan vi faller”, alltså samma namn som den teaterpjäs som Sebastian skrev manus till när han själv fortfarande befann sig i mörkret. Men där upphör likheterna. Den kommande filmen har ett tydligt före och ett tydligt efter.

– Filmen utspelar sig under tiden från mitt första fängelsestraff tills jag mer eller mindre kröp in på behandlingshemmet fem år senare, berättar Sebastian Stakset för Dagen och konstaterar:

– Nu kan jag se tillbaka på livet från den plats där jag är nu. Det känns fantastiskt att trots att livet har varit som det har varit så blev det som det är i dag.

En sannsaga i realtid

Resan från kriminell gangsterrappare och tung missbrukare är onekligen en sannsaga i realtid. Och nu vill Sebastian berätta den för ännu fler och tar därför filmmediet till hjälp.

– Jag har haft den här filmen i tankarna under flera år och nu började projektet konkretiseras. Jag har letat efter bra deal och rätt tid, jag har inte velat stressa på detta. Samtidigt var Liam (Norberg, känd från filmerna “Stockholmsnatt” och “Sökarna”, reds anm.) på en plats i livet där han upplevde att han ville göra ett liknande projekt och nu fanns en möjlighet. Plötsligt öppnade sig alla dörrar, säger Sebastian Stakset.

Liam Norbergs roll blir regissörens och manusförfattarens och han bekräftar att han är i full färd med att skriva klart manuset. Planen är att börja filma i slutet av sommaren, troligen i augusti. Liam Norberg berättar att han tillsammans med producenten Sofia Zouagui nu gör research, i vilken de bland annat intervjuat Sebastian Staksets föräldrar som ger sitt perspektiv på sonens livsresa. De har också besökt så kallade SIS-hem där de samtalat med unga tjejer som sitter inlåsta för behandling.

– Vi djupdyker i Sebastians liv för att få historien att fungera på effektivast möjliga sätt, förklarar Liam Norberg.

Vill beröra människors hjärtan

– Vår målsättning med den här filmen är att beröra människors hjärtan, att sprida ljus och hopp. I Sebastians historia finns oerhört mycket mörker, men den har ett tydligt hopp att ge, både till ungdomsgeneration och föräldragenerationen, konstaterar han.

– Det har ju ändå gått bra för Sebastian och det är fantastiskt, tillägger Sofia Zouagui.

Liam Norberg och Sofia Zouagui på Kristallengalan där Liam var nominerad till utmärkelsen Bästa regissör.

Filmen finansieras av privata aktörer och bokförläggaren Joel Sjöberg finns med i en roll som koordinator för projektet. Vem som ska spela Sebastian i filmen är inte klart ännu, men casting pågår och förhoppningen är att kunna presentera ett namn för rollen i slutet av april. Planen är att filmen ska vara klar att visas någon gång 2022. Var den ska visas återstår att se, kanske på bio eller via någon av de stora streamingkanalerna.

– Vi är inte där ännu, säger Sebastian Stakset. Vi vill inte skapa filmen för plattformarna utan skapa den för filmens skull. Det finns en stor efterfrågan på bra filmer. Tänk själv var det finns mest folk, på Netflix eller på biblioteken.

Ingen hiphopfilm

Sebastian Stakset är noga med att betona att det inte är någon hiphopfilm, utan snarare ett drama som skildrar utanförskap och den misär som olika vägval i livet kan leda till.

Hur känns det att ha kommit i gång med en film om ditt liv?

– Det känns bävande. Men det gör det alltid när man ska göra något som man upplever är viktigt, då är det inte bara enkelt.

Vad hoppas du ska komma ut av filmen?

– Att de som lever det livet som jag levde och de som vill leva det livet ska se vilket skitliv det är. Och förhoppningsvis tänker och inser att de också behöver gå in i det där behandlingsrummet, säger Sebastian Stakset.

---

Fakta: “Medan vi faller”

  • En ny film som bygger på en teaterpjäs med samma namn som Sebastian Stakset skrev manus till.
  • Filmen skildrar en ung mans resa in i vuxenvärlden och de val han gör.
  • Regissör och manusförfattare är Liam Norberg, känd från filmerna “Stockholmsnatt” och “Sökarna”.
  • Vem som ska göra rollen som Sebastian Stakset i filmen är ännu inte klart.

---

Fler artiklar för dig