Kultur

Sveriges radio bjuder in till Psalmkör

“Vi vill försöka få till församlingskänslan som många längtar efter”, säger projektledare Marianne Greip.

Valborgskören, Sommarkören och Julkören blev mycket uppskattade. Nu arrangerar Sveriges Radio ännu en kör, öppen för alla, nämligen Psalmkören.
– Vi valde en av våra mest älskade psalmer och hoppas på många deltagare, säger Marianne Greip på Livsåskådning i P1.

Alla som gjort tappra försök att sjunga unisont i digitala forum under pandemiåret vet hur svårt det är. Det låter bedrövligt. Trots alla tekniska hjälpmedel som finns tycks det ännu saknas ett där det går att sjunga synkat tillsammans. Men det finns alternativa vägar för den som vill sjunga i grupp.

– Vi lägger ihop sångerna till en enhet så man i alla fall får känslan av unison sång, säger Marianne Greip som är projektledare och producent för Livsåskådning i P1.

– Jag har själv försökt att sjunga för en 50-åring tillsammans med mina kollegor över nätet, men det går bara inte. Detta blir det närmaste vi kommer unison sång.

Idén kom efter att Marianne Greip läst Svenska kyrkans rapport om onlinegudstjänster under året som gått. Där redovisades allt som gjorts under pandemin, men den gemensamma sången lyste med sin frånvaro.

– Så jag tänkte att detta måste vara något som många längtar efter. Man kan lyssna på musik, men man kan inte sjunga tillsammans. Det är ju fortfarande pandemi och vi vet inte när den tar slut. Så nu gör vi detta för alla som längtar efter psalmsången.

Det fungerar alltså så att alla som vill delta i den digitala Psalmkören spelar in sig själv, med både bild och ljud, och skickar klippet till Sveriges Radio. Där sätter man sedan ihop alla bidrag till en jättekör, som alla sjunger den valda psalmen till tonerna av en orgel. Ungefär hundra personer kommer att synas på bild.

Och vilken är då den utvalda psalmen? Jo, psalm 285 “Det finns djup i Herrens godhet”.

– Det är en av de mest älskade psalmer vi har. Dessutom är den översatt av Britt G Hallqvist som kommer vara i fokus under Litteraturveckan i P1. Då passar det bra att sända psalmkören då, förklarar Marianne Greip och tillägger att kören även kommer höras i Andliga Sånger i P2 och Gudstjänsten i P1 och publiceras som film i sociala medier.

Från och med nu på söndag och nio dagar framåt kan man skicka in sitt bidrag. All information finns att läsa på Sveriges Radios hemsida.

Till Julkören fick ni in över tusen bidrag. Hur många tror du det blir i Psalmkören?

– De andra körerna har vänt sig till alla, här kanske det handlar mer om de 500 000 som regelbundet går i kyrkan – det ska bli spännande att se hur många det blir. Jag hoppas man ska få en känsla av församlingsgemenskap. Ordet har vi kunnat ta del av, men inte den gemensamma sången.

Vad gör ni om något bidrag faktiskt låter falskt?

– Så är det väl i en församling också? Vi har inga stämmor denna gång, alla sjunger på det sätt man kan. Det är inte proffskvaliteten vi är ute efter.

---

Sveriges Radios digitala körer

  • Tidigare har arrangerats Valborgskören, Sommarkören och senast Julkören som fick in mer än 1 000 bidrag. Nu kommer den digitala Psalmkören för alla som längtar efter att få sjunga psalmer tillsammans.
  • All information om Psalmkören finns på https://sverigesradio.se/p2. Där finns det text, noter och ljudfil med orgel att lyssna på och sjunga unisont till. Bidragen kan man skickas in mellan den 28 mars och 6 april.

---

Fler artiklar för dig