Livsstil

Asia Bibi: Gud sände en fågel som tröstade mig i fängelset

I en exklusiv intervju med Dagen berättar Asia Bibi om de omskakande åren som dödsdömd för hädelse

Under nio år satt Asia Bibi fängslad på grund av ett påstått hädelsebrott. Nu bor hon i Kanada, men har fått betala ett högt pris för sin frihet. I en unik Dagenintervju berättar hon om hur Gud aldrig sviker.

Plötsligt dyker hon upp på skärmen: Asia Bibi, den kristna kvinnan från Punjab i Pakistan som ofrivilligt blivit en världskänd symbol i kampen mot religiös extremism. Jag har läst om henne i tio års tid och nu ler hon mot mig från sitt hem i Kanada. På väggen bakom finns ett litet krucifix och då och då syns Ashiq, Asias man, titta förbi. Han är iklädd mössa och munskydd, på väg ut för att göra några ärenden.

Familjens liv har förändrats radikalt. Och allt började med en kopp vatten.

Den 14 juni 2009 arbetade Asia Bibi som daglönare på en bärodling och kom i konflikt med två muslimska kvinnor. Asia, som tillhör Pakistans katolska minoritet, ville släcka törsten i den fyrtiogradiga hettan och gick till brunnen för att dricka.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en vanlig mugg med färskt vatten skulle hindra mig från att se mina barn växa upp, säger hon i dag.

Och historien är osannolik. Asia Bibi som egentligen heter Aasiya Noreen (”Bibi” är ett slags hederstitel som bokstavligen betyder “mormor” eller “farmor” på urdu) är en enkel kvinna som aldrig gått i skolan, aldrig lärt sig att läsa. Hennes förfäder har bott i samma by i generationer, i harmoni med sina muslimska grannar. Det var även så Asia Bibi föreställde sig sitt eget liv, även om hon redan som ung fick en föraning om vad som väntade henne.

– När jag var 16 år gammal kom en präst till vårt hem. Vi kände honom inte, men han pekade på mig och sa till min mamma att jag skulle gå igenom en stor prövning i mitt liv, men att jag skulle räddas från den. Vi försökte få tag på den här mannen senare, men han bara försvann. Vi såg honom bara en gång.

Svårigheterna började den där dagen vid brunnen. Kvinnorna runt om väste “haram” (ordet för “otillåtet enligt islam”) och anklagade Asia Bibi för att göra vattnet orent genom att dricka ur samma mugg som dem. I ett försök att mildra situationen sa Asia Bibi att Jesus lär att alla människor ska leva i fred och frågade: Gör inte även Muhammed det?

De orden togs som bevis för att Asia Bibi hädat mot islam och talat illa om dess profet. Kvinnorna rapporterade händelsen till byns mulla och kort därefter tillfångatogs Asia Bibi i väntan på rättegång. När straffet uttalades var det historiskt: Asia Bibi blev den första kvinna att dömas till döden på grund av hädelse.

Från sitt hem i Kanada berättar Asia Bibi att hon minns hela händelseförloppet väl. Men hon är också tydlig med att hon från början valde att förlåta dem som gjort henna illa.

– Jag fick hjälp från Gud att förlåta, det gjorde jag redan i fängelset. Jag ville inte ha någon hämnd utan bad till Gud om frihet. Han visste att jag var oskyldig.

– Nu har jag fått veta att en av kvinnorna som angav mig har dött och den andra har stora mentala problem. Jag vill inte dra några slutsatser utifrån det, men vill bara berätta att det har hänt.

Jag fick hjälp från Gud att förlåta, det gjorde jag redan i fängelset. Jag ville inte ha någon hämnd utan bad till Gud om frihet. Han visste att jag var oskyldig.

—  Asia Bibi

Asia Bibis vän Muhammed Aman Ullah översätter samtalet mellan mig och Asia. Han är människorättsaktivist och har engagerat sig i Asia Bibis fall från start. När dödsdomen föll, spred sig nyheten om Asia Bibi över världen. Till och med påven uttalade sig.

– När jag satt i fängelset fick jag veta att påven talat om mig. Jag kände mig så välsignad och jag bad för honom varje dag i mina böner. Jag hoppas att jag en dag kan möta honom personligen tillsammans med min familj.

Asia Bibi satt fängslad i nio år och tvingades uthärda stor psykisk och fysisk smärta. Det allra värsta var att vara ifrån sina döttrar som vid den här tiden var åtta och nio år gamla, berättar hon.

Trodde du att du skulle dö i fängelset eller hade du hopp om att bli fri?

– Jag trodde aldrig att jag skulle dö utan hade hopp om att rättvisan skulle segra och att jag skulle bli fri. Jag insåg att det här var en prövning från Gud och att jag var tvungen att vara stark. Flera nätter drömde jag om min frigivning och jag tror att det var Guds sätt att visa mig vad som skulle hända.

Asia Bibi nämner en vänlig vakt i fängelset som bad med henne och reciterade bibelverser. Hon fick också styrka från oväntat håll.

– I tre års tid kom en liten fågel tidigt varje morgon och sjöng vid fönstret i min cell. Det blev ett tecken på Guds omsorg som hjälpte mig att hålla ut.

I oktober 2018 blev Asia Bibi till sist fri, mycket tack vare internationellt påverkansarbete. Men den kristna minoriteten i Pakistan vågade inte visa sin glädje av rädsla för repressalier. Minnet av Shahbaz Bhatti och Salmaan Taseer, minoritetsminister respektive guvernör i Punjab, var fortfarande färskt. Båda två mördades år 2011 efter att ha tagit parti för Asia Bibi och kritiserat hädelselagarna.

Asia Bibis frigivning utlöste i stället en våg av våldsamma protester från islamister i Pakistan. Gatorna fylldes av bilder av Asia med en snara runt halsen och slagord om att hon borde avrättas. I flera månader levde Asia Bibi och hennes familj gömda innan de till slut fick asyl i Kanada.

.epa07137410 Supporters of Islamic political party Jamiat Ulma-e-Islam-F, protest for the second consecutive day, following violent protests, after the Supreme Court acquitted Asia Bibi, a Christian accused of blasphemy, and annulled her death sentence for allegedly insulting the Prophet Muhammad in 2009, in Peshawar, Pakistan, 02 November 2018. Radical Islamist groups continued their violent protest on 02 November, in a number of Pakistan cities against the Supreme Court's decision to overturn the death sentence of Christian woman Asia Bibi, who had been convicted in 2010 of blasphemy.  EPA/BILAWAL ARBAB

En av dem som har tagit sig an Asia Bibis fall är den franska journalisten Anne-Isabelle Tollet. Hon var under många år korrespondent i Pakistan och har nu skrivit en bok om Asia Bibis liv. På franska heter den En fin libre och på svenska Dödsdömd. Men Asia Bibi är inte nöjd.

– Jag och Anne-Isabelle träffades första gången i slutet av 2019 då hon oväntat knackade på min dörr här i Kanada. Hon berättade då att hon skrivit en bok om mig, men jag vet inte vem som hade berättat min historia för henne.

– Många saker i boken stämmer inte och jag har tackat nej till all ersättning för den.

Boken är skriven i jag-form men Asia Bibi säger att det vore mer rättvist att kalla det Anne-Isabelles Tollets bok. I framtiden hoppas Asia Bibi skriva sin egen biografi. Hon vill också använda sin röst för alla dem som fortfarande far illa på grund av Pakistans hädelselagar.

– Här i Kanada har jag fått börja om från noll, men så fort jag har lärt mig engelska och fått en mer stabil ekonomi vill jag använda min röst för att kämpa för den kristna minoriteten i Pakistan, kanske starta en NGO. När jag hör om vad som händer med unga kristna flickor som blir kidnappade, våldtagna, bortgifta och med våld tvingas konvertera till islam, blir jag helt bedrövad. Mitt hjärta gråter för dem.

Att engagera sig på det sättet är på intet sätt riskfritt. Och Asia Bibi och hennes familj har redan fått betala ett högt pris. Asia ger telefonen till sin man Ashiq som berättar:

– Vi är oroliga för våra familjer som är kvar i Pakistan. På grund av Asia kan de inte arbeta och de vågar knappt gå ut. Min bror mördades nyligen på grund av detta och vi är rädda för att samma sak ska hända fler av våra familjemedlemmar.

– Sedan är vi ledsna för åren vi har förlorat. Vår ena dotter är handikappad och eftersom hon inte kunnat få vård de senaste tio åren kan hon fortfarande inte gå ordentligt. Vår andra dotter har förlorat tio år av skolgång, berättar Ashiq innan han lämnar över telefonen till Asia igen, som säger att hon trots allt älskar sitt hemland och hoppas kunna återvända för ett besök, någon gång i framtiden.

– Jag saknar min kultur, mina syskon och min pappa. Han är över 90 år och jag önskar så att jag kan få krama om honom igen. Sist jag träffade honom var innan jag tillfångatogs. Min mamma dog under tiden jag satt i fängelse.

Asia Bibis framtoning är mjuk och stark på samma gång. Trots allt hon gått igenom – och trots att hennes nuvarande situation är allt annat än enkel – märks inga tecken på bitterhet. I närheten av bostaden i Kanada finns en kyrka och innan pandemin besökte Asia Bibi den. Men hon höll låg profil. Hon lever fortfarande med skyddad identitet och måste vara försiktig. Men genom bönen känner hon sig ändå förenad med sina kristna syskon.

– I dag ska jag laga mat, städa och ta hand om min dotter. Sedan ska jag lovsjunga Gud och be för hela kristenheten, särskilt för minoriteter som lider, berättar hon.

Under hela intervjun sitter Asia Bibi stilla med händerna i knät. Men när jag ställer min sista fråga höjer hon pekfingret och jag märker att jag hajar till.

Övervägde du någon gång att avsäga dig din tro för att slippa lidande och straff?

– Absolut inte. Det fanns aldrig på kartan. I fängelset var det många som försökte få mig att konvertera till islam, men jag vägrade. De försökte försvaga min tro, men misslyckades. Jag har aldrig ens tänkt tanken att avsäga mig min tro. Jesus är mitt allt. Jag lever för Kristus, och jag dör för Kristus!

Sedan vinkar hon och säger några av de få engelska ord hon har lärt sig:

– God bless you!

Asia Bibi intervjuas av Dagens reporter Malina Abrahamsson.

---

Fakta: Asia Bibi

  • Aasiya Noreen (Asia Bibi) föddes i januari 1965, i Nankana Sahib-distriktet i regionen Punjab i Pakistan. Hon är mamma till två döttrar, Eisha och Eisham. Hon omskrivs ofta som fembarnsmamma, men det är en missuppfattning som kommer från att hennes man Ashiq har tre barn från ett tidigare äktenskap.
  • 2009 anklagades Asia Bibi för hädelse och 2010 dömdes hon till döden genom hängning. Hon överklagade domen upp till högsta instans och tillbringade mer än åtta år i fängelse tills hon i oktober 2018 friades av Högsta domstolen i Islamabad. Den friande domen utlöste hot och våldsamma protester från islamister vilket tvingade Bibi att våren 2019 fly till Kanada som gett henne asyl.
  • Asia Bibi tillhör den katolska minoriteten i Pakistan – ett land som annars domineras av islam. Enligt organisationen Open Doors ses kristna i landet som andra klassens medborgare. De får arbeten som anses låga, smutsiga och ovärdiga, och kan hamna i slavarbete. Pakistan har strikta hädelselagar som tillämpas då det sägs att en medborgare har vanhelgat profeten Muhammed. Straffen för hädelsebrott är hårda, dödsstraff eller lynchning före rättegång är vanligt förekommande.

---

Fler artiklar för dig