När församlingen i Värmland förberedde inför söndagens gudstjänst fick de veta att det inte gick för sig att läsa högt ur succéboken Barnens bästa bibel.
– Jag blev så förvånad – det är ju bra reklam för förlaget tänker jag, säger en församlingsmedlem som skulle hålla i barndelen på gudstjänsten.
Att läsa högt ur en barnbibel under en gudstjänst, kanske visa några bilder från samma bok – det är inga konstigheter alls. Såvida det inte är en webbsänd gudstjänst som ligger kvar på nätet – då gäller helt andra regler. Det blev en församling i Värmland varse när det var dags att planera inför söndagens gudstjänst häromveckan.
– Jag skulle hålla i barnsamlingen under vår webbsända gudstjänst och tänkte använda mig av Barnens bästa bibel, men blev så förvånad när jag fick höra från förlaget att det inte var okej, säger en kvinna som hört av sig till Dagen och vill vara anonym.
– Det skulle ju dessutom vara toppenbra reklam för dem, att man får höra ett smakprov och får se några bilder ur boken, fortsätter hon.
[ “Barnens bästa bibel” sålde slut direkt ]
När Dagen ringer upp Votum Media som gett ut boken svarar Mari Hermansson, vd, ja på frågan om den får användas under en gudstjänst.
– Man får självklart använda den för att läsa på en gudstjänst, liksom man får använda andra böcker. Problemet blir ju när man webbsänder gudstjänsten, som många gör nu, och den ligger kvar på Youtube eller andra kanaler. Det kan bryta mot upphovsrätten.
Mari Hermansson understryker att upphovsrätten är ingenting som förlaget kan styra över, den är bara att följa.
– Vår grundinställning är ju att vi vill att den används och sprids, absolut, men det går inte. Det skulle vara att slå undan fötterna på hela branschen. Särskilt nu när kulturarbetarna har det extra kärvt under pandemin.
[ Equmeniakyrkan valde bort populära psalmer - blev för dyrt ]
Hon nämner det prekära i att det just är en slags bibel det är frågan om här.
– Man skulle så klart, med tanke på att det ändå är en bibel, vilja föra berättelsen vidare, men samtidigt är det också ett litterärt verk.
Det är inte första gången som frågan om upphovsrätt är uppe på bordet under pandemiåret, varken hos Votum Media eller deras kollegor. Det är många som hört av sig med liknande funderingar berättar Mari, särskilt inför jul var det flera som ville använda just Barnens bästa bibel i sina sändningar. Det fick förlaget att göra ett undantag, efter att ha diskuterat med skaparna av boken. Man gjorde ett särtryck med julberättelsen som fick spridas och användas. Likadant kommer man att göra med påskberättelsen i samband med påsken.
– Vi bestämde tillsammans att de berättelserna fick ligga kvar på nätet i ungefär fem veckor.
Varför kan man inte göra samma undantag med hela boken för gudstjänster?
– Jag tror inte att man skulle bli så populär i sin bransch i så fall. Upphovsrätten finns till av en anledning.
Vad kan du säga till de församlingar som vill använda boken?
– Att tänka på upphovsrätten när man lägger ut en webbsändning. Vid livesändning gäller citaträtten som vanligt. Jag kan förstå om folk blir frustrerade, men vi kan inte avvika från upphovsrätten.
[ Tvist om upphovsrätt gällande kyrkohandboken löstes ]
---
Upphovsrätten
- Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket.
- Den som utan tillstånd inkräktar i upphovsmannens ensamrätt gör intrång i denna och kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.
- För Barnens bästa bibel gäller att församlingar får läsa/filma/streama berättelser och bilder för sina verksamhetsgrupper. Dock enbart som event/direktsändningar. Inspelningen får inte ligga kvar efteråt så att den går att dela vidare. Det är alltså inte okej att dela inspelningen så den hamnar sökbart på YouTube, Facebook, Instagram eller hemsidor.
- Källa: Votum Media och Svenska Förläggareföreningen
---