Karl Ove Knausgård är, för första gången sedan han avslutade Min kamp-projektet 2011, aktuell med en ny roman. Tematiken berör livet, döden och att vara människa.
– Här finns stoff för 25 teologiska kandidatuppsatser, säger teologen Patrik Hagman i senaste Läsarpodden.
I den 51:a episoden av Dagens litteraturpodd “Läsarpodden” läser Joel Halldorf och Patrik Hagman Karl-Ove Knausgårds roman “Morgonstjärnan”. En bok som redan i titeln ger en blinkning åt den religiösa tematiken.
– Det finns två referenser i Bibeln till morgonstjärnan. I Jesaja, där versen kommit att förstås som en referens till djävulen eller Lucifer, morgonstjärnan som har störtats till jorden. Men också i Uppenbarelseboken, där Jesus är morgonstjärnan. Så redan här finns en spännande dubbelhet som teologen och författaren Knausgård leker med, säger Joel Halldorf i podden.
[ Knausgård och von Essen visar skrivandets heliga dimensioner ]
Halldorf konstaterar att han benämner Karl Ove Knausgård just som teolog. Han menar att detta inte är en felaktig beskrivning av den norska storförfattaren som bland annat suttit med i referensgruppen till den norska bibelöversättningen.
– Han är en skickligare teolog än många människor som helt utan problem kallar sig teologer. Det måste vi konstatera, säger Patrik Hagman.
Samtidigt är Hagman tydlig med att man inte försöker “claima” Knausgård som kristen.
– När vi talar om Knausgård som teolog eller som teologiskt projekt så handlar det inte om att vi försöker hävda att Knausgård är “en av oss”. Att han skulle vara kristen i någon enkel mening. Det vi säger är att han arbetar på ett sätt som berör de angelägenheter som teologin sysslar med. I den meningen är han teolog. Men han följer sin egen stjärna, säger han.
Boken “Morgonstjärnan” utspelar sig under några heta augustidagar när ett oförklarligt himlafenomen som förbryllar astronomerna uppenbarar sig. Knausgård tecknar ett antal människors vardag och liv under dessa märkliga dagar.
Joel Halldorf och Patrik Hagman fastnar framför allt för två av karaktärerna, som personifierar två olika sätt att närma sig religion.
– Här finns spänningen mellan den arkaiska och mytologiska Egil, en nyomvänd grubblare som läst Nietzsche och Kierkegaard och på andra sidan den kvinnliga prästen Kathrine vars tro lutar mer åt det terapeutiska hållet, kommenterar Joel Halldorf.
Tillsammans studerar sedan Halldorf och Hagman dessa två karaktärers förhållningssätt till livet och religionen.
– Bara här finns verkligen material för 25 kandidatuppsatser i teologi, konstaterar Patrik Hagman och refererar till prästporträttet av Kathrine i boken.
---
Fakta: Läsarpodden
- Läsarpodden är Dagens litteraturpodd där teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman samtalar utifrån en bok de läst.
- Det senaste avsnittet om Karl Ove Knausgårds “Morgonstjärnan” är det 51:a i ordningen.
---