Kultur

Satellitbyte drabbar kristna tv-kanaler

Ett byte av tv-satellit kommer att få konsekvenser för de kristna tv-kanaler som sänder i Sverige. För tv-bolagen innebär det ökade kostnader och tittarna kommer att behöva se över sin utrustning för att kunna fortsätta se programmen.

Bakgrunden är en sammanslagning av de dominerande aktörerna på marknaden – Viasat och Canal Digital. Deras nya gemensamma bolag Allente har beslutat sig för att sluta sända via Sirius-satelliten och i stället använda Thor-satelliten. För att kunna fortsätta titta behöver abonnenterna rikta om sina paraboler till Thor, alternativt komplettera sin befintliga utrustning med ett extra parabolhuvud. Det senare kostar några hundralappar, men kräver tekniskt ingrepp som inte alla klarar av.


Dagen har talat med de två största aktörerna när det gäller kristen tv i Sverige – Kanal 10 och TBN Nordic. Båda vittnar om sena besked från Allento som håller i satellittrafiken.

– Den information vi har fått är att lejonparten av förändringarna kommer att ske under första kvartalet 2021. Då riktas satelliten om så att vi får in Thor och tappar Sirius, säger Anders Wisth, TBN Nordics Sverigechef.

– En av våra tekniska samarbetspartners hörde av sig nyligen och berättade att nu har vi fått direktiv att under första kvartalet rikta om signalen till Thorsatelliten. Mycket mer information än så har jag inte fått, förklarar Joakim Claesson, vd för Kanal 10.


Claesson anser att läget är “prekärt”. Kanal 10 har “ett antal tusen” som införskaffat parabol för att följa just deras program. Dessa tittare kommer att behöva vidta åtgärder för att kunna fortsätta ta del av Kanal 10:s utbud.

– Egentligen har de två val. Antingen rikta om sin parabol, det andra är att skaffa ett annat parabolhuvud. Det är lite mer komplicerat, men en otroligt liten kostnad. Några hundralappar. Problemet för många är att fysiskt gå upp på taket och vrida på en parabol. Det är inte självklart för alla. Vi kommer att informera våra tittare så mycket vi kan, lovar Joakim Claesson.

Joakim Claesson, vd Kanal 10.

Anders Wisth på TBN Nordic säger att förändringen ställer hans kanal inför ett vägval. Fortsätta sända satellit-tv eller fokusera resurserna på att sända via webben.

– Detta är en stor fråga för den äldre målgrupp som tittar på linjär tablå-tv. Vår satellitpublik växer, fler och fler människor hittar in till kanalen. Samtidigt växer vår webbaserade tjänst TBN Play. Valet är inte alldeles enkelt och självklart, konstaterar Anders Wisth.

En komplicerande faktor är att en del av de trogna tittarna saknar internetuppkoppling och alltså är hänvisade till parabolen.


Vad förändringen kostar framgår inte i dagsläget, men för de sändande stationerna lär det bli dyrare. Joakim Claesson tonar ner farhågorna, medan TBN Nordic befarar en rejäl prishöjning från satellitdistributörens sida.

– I och med att man får en mycket större räckvidd så blir det en dyrare prislapp på den här distributionen, förklarar Anders Wisth.

Anders Wisth är vd för svenska Lifely Channel som kommer att kunna visa program från TBN, en av de största kristna tv-kanalerna i världen.

Egentligen skulle han hellre fokusera på frågor rörande programinnehåll.

– För mig är största frågan hur vi får ork och resurser att producera innehåll som är seriöst, intresseväckande och som berör. Det stora skriande behovet är producerade program som kommunicerar med vår tid. Jag tror att det vore både Gud och våra tittare välbehagligt att man tänker till – hur optimerar vi rent strategiskt i den tid som är?


Anders Wisth är inte främmande för tanken på ett närmare samarbete mellan de kristna tv-kanalerna som sänder över Sverige. Joakim Claesson är mera tveksam till idén.

– Lika väl som det finns många olika kyrkor tycker jag att vi kompletterar varandra. Får jag drömma fritt, så skulle vi haft en massa kristna kanaler så att tittarna haft mycket att välja på, säger Claesson.

---

Fakta: Ny satellitjätte påverkar både tittare och programmakare

  • Viasat och Canal Digital har gått samman och deras nya bolag byter satellit för distribution av tv-signaler, vilket tvingar många tv-tittare att uppgradera alternativt justera om sin utrustning.
  • I stället för att sända vi satelliten Astra styrs signalen om till satelliten Thor.
  • För Kanal 10, TBN Nordic och alla andra som måste gå över till Thorsatelliten väntar ökade kostnader för att få sända sina program. Hur detta ska finansieras är ännu oklart.

---

Fler artiklar för dig