Kultur

Laila Dahl gör comeback efter nio år

För första gången på nio år släpper hon en ny låt och nu sjunger hon om relationer

Ett avklarat bokskrivande räckte inte. Det krävdes ett målningsprojekt hemma i huset för att Laila Dahl skulle påminnas om att hon i grund och botten är besjälad med en kreativ ådra som behöver få utlopp. Hon bestämde sig därför att ägna mer tid åt musiken igen och det första resultatet heter “Älska mig ändå”, en låt om relationer som bottnar i egna, dyrköpta livserfarenheter.

Många Dagenläsare känner Laila Dahl som terapeuten som ger goda relationsråd under vinjetten Fixa kärleken. En del minns säkert även den unga sångerskan och låtskrivaren Laila Dahl, som under 1980-talets frikyrkopopera och några år framåt lät höra tala om sig med flera skivsläpp och flitigt turnerande. Riktiga schlagernördar kanske till och med kommer ihåg att då Carola vann den svenska uttagningen till Melodifestivalen 1991 med “Fångad av en stormvind” fanns även en viss Laila Dahl med. Den då nästan 27-åriga sångerskan slutade på fjärde plats i finalrundan med popdängan “Annie” som även hamnade på Svensktoppen.

Sju fullängdsalbum har det i alla fall blivit sedan debut-ep:n “Dimman ligger tät” kom 1983. Ett helt liv. Eller i alla fall ett halvt.

Efter de intensiva musikåren valde Laila att läsa psykologi och i dag är hon par- och relationsterapeut med egen mottagning sedan drygt femton år. Tre böcker har hon skrivit, men senaste skivsläppet skedde för nio år sedan då hon gav ut albumet “När hjärtat vill mer”. Sedan dess har musicerandet gått på sparlåga.

– Jag har aldrig sagt: Nu slutar jag sjunga! Mitt sätt att hålla kvar musiken har varit att jag har sjungit i mina föreläsningar. Det vill jag fortsätta göra, men jag skulle också vilja vända på det så att det ibland blir mer låtar, men fortfarande med längre prator emellan, förklarar Laila.

Som en konsert fast med lite längre mellansnack alltså, med teman kring relationer och personlig utveckling. Kanske man skulle kunna säga att musiken och terapin i Lailas tillvaro nu gifter sig, efter att tidigare varit förlovade.

Men att ge musiken mer utrymme blir också uppfordrande eftersom Laila vill utöka repertoaren med nyskriven musik. Laila känner att hon fortfarande har det i sig.

– Plötsligt kan jag sätta mig vid pianot igen och känna att det kanske finns lite mer där ändå. Du vet, man drar lite i en tråd och så börjar det lossna lite och så tänker man: Ja, men varför inte?

Hur kom då den nya sången till?

– Man kan säga att den är en sammanfattning av många berättelser i terapirummet. Om när människor hamnar i de här mönstren av att ju mera frustrerad, ordig eller känslosam den ena blir desto mera duckar den andre.

Singeln, som släpptes måndag 2 november, heter alltså “Älska mig ändå” men inom parentes kallar Laila den för “Sköldpaddans sång”. Bilden är hämtad från terapin och beskriver vad som kan hända när två människor som lever i en nära relation hamnar i konflikt. Att en går på offensiven medan den andre duckar är ett klassiskt mönster som beskrivs på en rad sätt inom psykologin. Laila använder sköldpaddor och bläckfiskar som sinnebild för hur olika människors kommunikation kan se ut. Sköldpaddan som den defensiva och bläckfisken som den offensiva.

Grunderna till sången skrev hon i samband med sin egen skilsmässa, men först nu har hon gjort färdigt texten och melodin.

– Jag blev nyfiken på hur det går till i den andres huvud när man står i en konflikt. Båda är rädda att förlora varandra, men man visar det på helt olika sätt. Jag tänkte att jag ska inte skriva utifrån mig, utan jag ska skriva utifrån den andra rollen och se vad som händer då.

Hon har redan framfört sången några gånger live tillsammans med en gitarrist och responsen har överraskat henne.

– Det är inte bara de som känner igen sig i sköldpaddan som berörs, det är nästan lika mycket den andra personen, den som identifierar sig med bläckfisken, fast från andra hållet, då.

Vad var ditt syfte med att skriva sången?

– Att kasta ljus på de här mönstren som vi faller in i. För när man får insikt om det så kan man välja att göra på ett annat sätt. Jag tror att det ger hopp till många. Jag tror att det är så med berättelser över huvud taget – när vi känner igen oss så blir det i sig en tröst. Det blir också mindre skam när man inser att: “Aha, det är inte bara vi som hamnar här”. Det får undan skammen så att vi kan tänka lite klarare. Då kan vi fatta bättre beslut, summerar Laila.


Laila Dahl - Älska mig ändå

Så vad finns det då för beröringspunkter mellan musik och terapi?

För Laila är båda sakerna ett möte. När en låt når fram till sin lyssnare knyts ett band dem emellan. Det mötet måste också uppstå i terapirummet om det ska bli en bra terapi, anser Laila.

– Det måste finnas det där förtroendet, att jag litar på dig, för det är då man kan börja prata ärligt och öppet och säga precis som det är. Och det är väl det vi försöker göra när vi skriver låtar också. Jag vill skriva låtar som säger hur det är helt enkelt. Som öppnar upp så att en person kan känna: “Aha, jag är inte ensam och jag får känna som jag gör. Jag är inte konstig”.

Kontakt. Tillit. Igenkänning. Att få bekräftelse på att man är normal är en enorm lättnad för många, berättar Laila och understryker att detsamma gäller för musiken.

Hon frågar om jag såg premiäravsnittet av “Så mycket bättre” där Lisa Nilsson sjöng Ana Diaz låt “100” och vi konstaterar att vi båda blev berörda.

– Det var så spännande att det blev två versioner. Någon känner igen sig i Lisas version och någon känner igen sig i Anas version. Båda är igenkänning och det är i sig en tröst. I det mötet, när vi vågar ge plats för sårbarhet, når vi innanför försvaren både med terapi och med musik.

Vad skulle du säga att musiken kan tillföra som inte samtalet kan?

– När jag föreläser och inte sjunger alls så funkar det, absolut. Men när jag har möjlighet att sjunga en låt är det som att du öppnar porten och då är det bara att kliva in och prata. Om jag inte har musiken tar det längre tid att landa det förtroendet, helt enkelt.

Vad är ditt mål med musiken?

– Att sprida hopp och tröst och även kunskap – insikt. Musiken är en nyckel till samtal. En dörröppnare.

Hennes förhoppning gäller förstås också “Älska dig ändå”.

– Om jag fick önska så skulle jag önska att orden ska landa mjukt och sant i den som just nu kämpar i sin relation. Att musiken ska nå in i vrår som just nu känns mörka och ensamma. Kanske lösa upp en och annan knut eller fila ner några vassa kanter inombords.

När Laila var i början av sin musikkarriär var hon ute och sjöng i väckelsekampanjer tillsammans med predikanter som Arne Höglund, Stanley Sjöberg och Jan Erixon.

Ung och evangelistisk. Finns det något kvar av det där brinnet?

– Brinnet är detsamma, skrattar Laila, men jag har andra ord för det nu. Jag känner även att om man pratar om livet först, då har man också en ingång att prata om tron på ett annat sätt.

På Lailas senaste album som kom 2011 handlade de flesta sångerna om mellanmänskliga relationer, vilket har sin naturliga förklaring.

– Var och en måste hitta sin plats. Och eftersom jag jobbar med det jag gör har jag styrt in mera på det. Det är där jag kan leverera något som inte alla de andra låtskrivarna gör.

Hon konstaterar att sånger som rör mellanmänskliga relationer hörs allt mindre i kyrkan.

– Lovsång är viktigt, men jag tror att vi förlorar något av igenkänningen om vi bara har lovsång.

Delvis var det situationen med covid-19 som öppnade en lucka för kreativitet i Lailas tillvaro men nu hoppas hon att kunna boka in konserter och föreläsningar från nästa höst och framåt. Att släppa en ny låt är också ett sätt att signalera: Hallå, jag sjunger fortfarande!

Kan det rent av bli en platta till?

– Det kan definitivt bli fler låtar. Jag har samlat på mig mycket att skriva om.

– När jag har något jag vill säga så tar det sig uttryck endera i en bok eller i en låt eller i ett Instagraminlägg. Det är egentligen samma källa, men just nu känns det som att jag vill ge lite mer plats för musiken. Jag har ju en kreativ ådra som bara har legat och sovit väldigt länge nu …

I videon som släpps samtidigt med låten dansar Laila med lätta fötter i ett hav av färgsprakande höstlöv. Man skulle kunna tolka det symboliskt som att människan och låtskrivaren de sitter på vet att någonstans där framme väntar en ny vår.

---

Fakta: Laila Dahl

  • Ålder: 56 år.
  • Familj: Mamma och tre barn med respektive.
  • Gör: Par- och relationsterapeut, sångerska, låtskrivare, föreläsare.
  • Aktuell: Med nya singeln “Älska mig ändå”.

---

Fler artiklar för dig