Kultur

Advent, Augustpriser och modern musikhistoria

Malina Abrahamsson

Läst: “Gud: jakten” av Joel Halldorf

Få kan som Joel Halldorf göra skarpa teologiska analyser av samtiden, utan att dela upp tillvaron i världsligt och profant, innanför och utanför. I stället fördjupar Halldorf bilden av världen och samhället och bidrar med en extra dimension. Han ger oss teologiska 3D-glasögon, som en vän träffande beskrev det. I Gud:jakten skriver Halldorf nyanserat, men tydligt, om allt ifrån Knutby till Donald Trump och det är intressant precis hela tiden.

Sett: “Född 2010” på SVT-play

Äntligen är “Född 2010” tillbaka – programmet som följer åtta barn, som föddes 2010, genom livet. Familjerna skildras närgånget, men respektfullt och programserien ger en ödmjukhet inför att barn växer upp med väldigt olika förutsättningar.

Hört: Podcasten “Diktatorer” på Spotify

Det är lätt att enbart upptas av det som är här och nu, men genom att blicka bakåt ser vi saker i ett större perspektiv. I podcasten “Diktatorer” bjuder Parisa Amiri in kunniga gäster för att skärskåda historiens envåldshärskare. Välgjorda program som får en att känna sig smart, bara genom att lyssna.

I november ser jag fram emot: Att läsa de Augustprisnominerade böckerna

Årets stora Augustskräll är att Matilda Voss Gustavssons fenomenala “Klubben” inte nominerades. Det tog ett tag att smälta, men nu ska jag fokusera på de böcker som faktiskt blev nominerade. I fackboksklassen är jag sugen på att läsa “Familjen” av Johanna Bäckström Leneby och “Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningar i Sverige” av Elin Hanna Labba. I den skönlitterära kategorin vill jag läsa Annika Norlins novellsamling “Jag ser allt du gör”


Daniel Wistrand

Läst: “Överlevarna” av Alex Schulman

För första gången har författaren och poddfenometet Alex Schulman skrivit en fiktiv roman. Så har det i alla fall låtit i marknadsföringen kring denna bok som redan sålts över stora delar av världen. För den som läst Schulmans tidigare självbiografiska böcker känns dock många miljöer igen. Men visst är det delvis nytt vatten han ger sig ut på som författare. Och det fängslande språket, känslan för detaljerna och den sugande nerven i berättandet finns kvar.

Sett: “Så mycket bättre” på TV4

När första säsongen av Så mycket bättre kom för 11 år sedan var jag golvad. Jag kunde inte slita mig från låttolkningarna och de osannolika vänskaperna som uppstod mellan artister som Barbro “Lill-Babs” Svensson och rapparen Petter. Med tiden har intresset falnat något, men under förra årets jubileumssäsong lyckades man förnya sig och återskapa lite ny glöd runt programmet. I år fortsätter man med konceptet från förra året att artister kommer och går och att döma av förra veckans premiärprogram kan det bli intressant. Spännande och minst sagt olika artister och personligheter. Starkast från förra veckan var enligt mig Lisa Nilssons magiska tolkning av Ana Diaz smärtsamma ballad “100”.

Hört: “Hundåren - motgångspodden” av Tomas Andersson Wij

Jag vet att jag tipsade om Tomas Andersson Wij förra veckan också. Nu lovar jag att inte göra det på ett år. Men hans nystartade podd “Hundåren” bygger på en så vansinnigt smart idé att den måste hyllas. Andersson Wij möter artister, men inte för att prata om framgångsåren utan om motgångsåren. De harvande perioderna, när publiken buat eller uteblivit. Fullständigt genialt. Första avsnittet med Per Gessle är lovande, även om gästen gärna överbetonar att hundåren kom att leda fram till den stora framgången.

I november ser jag fram emot: Advent

Efter några härligt färgsprakande höstveckor är det bara att abdikera inför det faktum att mörkret, leran och tråkhösten nu är här. Ser med glädje framemot att få tända adventsljus och när nu restriktionerna lyfts lite kanske vi även kommer att kunna klämma ifrån tårna i “Det susar genom livets strid” i en välbesökt förstaadventsgudstjänst.


Urban Thoms

Läst: “Vi kan inte lita på att sanningen vinner” – helgreportage i Svenska Dagbladet

Frilansjournalisten Sam Sundberg tar läsaren med på en resa som speglar sanningsbegreppets nutidshistoria. Med sig har han en svensk filosofiprofessor, en brittisk filosof och en Sovjetfödd journalist och författare. Två fenomen utpekas särskilt som sanningens banemän – ljugande politiker och sociala medier. Men Sundbergs genomgång har så många skrämmande bottnar. Gud hjälpe oss att sanningen snart får sin revansch!

Sett: Netflixdokumentären “Clive Davis: The soundtrack of our lives”

Amerikanske skivbolagsmogulen Clive Davis 50-åriga karriär saknar motstycke. Som ung högpresterande jurist blev han inkastad i en A & -roll hos skivjätten CBS och på sitt första riktiga artistuppdrag sajnade han Janis Joplin. Chicago, Billy Joel och Whitney Houston är bara några av alla världsartister som Davis nosat upp genom åren. Förutom spännande bakgrundshistorier bjuds massor med musik. Missa inte!

Hört: Laila Dahls nya singel

För första gången på tio år har Laila Dahl spelat in nytt låtmaterial och jag fick förmånen att lyssna i förväg inför en intervju. På måndag 2 november släpps singeln “Älska mig ändå” med tillhörande video och refrängen har redan fastnat på hjärnan. Sången är ett lysande exempel på hur det kan gå när det bor både en erfaren samtalsterapeut och en driven låtskrivare i samma huvud.

I november ser jag fram emot: Larmplattan

I september var jag en sväng till Gävle och träffade rockbandet Larm när de höll på att färdigställa sin debutplatta. Ett par singlar finns redan ute för lyssning, men i november kommer hela “Tala är guld” som albumet heter. Nu vill jag verkligen höra slutresultatet av vad Anders Mossberg, Simon Ådahl, Dan Tibell och de andra åstadkommit tillsammans.

Fler artiklar för dig