Kultur

Satirikern och prästen trodde han skulle på möte - chockades med pris

Operasångaren Rickard Söderberg fick vara en del av överraskningen för Kent Wisti när biståndsorganisation oväntat dök upp.

Satirtecknaren och prästen Kent Wisti förärades häromdagen med ett pris för sina insatser mot rasism och intolerans. Han överraskades på atriumgården utanför sin arbetsplats i Lund.

Det blev en rejäl överraskning för Kent Wisti när han klev ut på atriumgården, i tron att han skulle delta i ett arbetsmöte. Där möttes han nämligen av operasångaren Rickard Söderbergs solosång, blomsterkvast och IM:s pris på 50 000 kronor. För prästen och tecknaren, som fått en växande skara följare på Facebook, var priset en total överraskning.

– Jag borde väl säga något fint nu, men jag är så tagen och chockad, sa en rörd prismottagare.

– Jag tänkte när jag kom ut, att “Oj, här händer det något kul!".

Kent Wisti mottog idag IM-priset 2020, till minne av organisationens grundare Britta Holmström. Prisutdelare var IMs generalsekreterare Martin Nihlgård.


Wisti mottar Individuell Människohjälps pris för att han precis som grundaren Britta Holmström väcker “opinion för medmänsklighet i en tid när det verkligen behövs”. Förutom prispengarna tilldelas vinnaren även ett armband gjort i Humanium Metal, IM:s fredsmetall som görs av nedsmälta illegala vapen.

Förra året gick priset till samhällsaktivisten Lovette Jallow och bland tidigare pristagare märks bland annat Linnéa Claeson, Siavosh Derakhti och Özz Nüjen. IM-priset till Britta Holmströms minne har delats ut sedan 1988. Det var då 50 år sedan den då 27-åriga Britta Holmström startade det som idag är Individuell Människohjälp.


---

Juryns motivering

  • IM-priset 2020 går till en orädd och kritisk samhällsbetraktare som med humanismen som ledstjärna fångar och ifrågasätter dagsaktuella händelser. Han formulerar sig med skärpa mot rasism och intolerans och får oss att både skratta och sätta skrattet i halsen. Precis som IM:s grundare Britta Holmström väcker han opinion för medmänsklighet i en tid när det verkligen behövs.

---

Fler artiklar för dig