Nyheter

Livets ords omskrivna historia upprepas i "P3 dokumentär”

En snabb överblick för dem som helt missat Uppsalaförsamlingens stormiga resa

Inte mycket är nytt under solen när P3 dokumentär skildrar historien om Livets ord i Uppsala. Ulf Ekman tackade dessutom nej till att medverka och svara på frågor.

Behövs det ännu en dokumentär om Livets ords framväxt och verkningar? Det beror på vem som ska lyssna. Har man följt med någorlunda i svängarna och inte bara läst kvällstidningarnas skandalrubriker om som utspelat sig i den omskrivna Uppsalaförsamlingen som kom att bli flaggskeppet för svensk trosrörelse är programmet tämligen överflödigt. Men vet man ingenting eller ytterst lite kan den knappt timslånga dokumentären med rubriken “Livets ord, kyrkan och demonerna” ge en skaplig överblick.

Mest nerv får P3 dokumentären i samtalet med den före detta bibelskoleeleven Susanne.

—  Urban Thoms

Programledaren Sebastian Hedlund gör med hjälp av ett antal utvalda röster en snabbspolning genom Livets ords verksamhet, från starten på 1980-talet fram tills våra dagar. Ulf Ekmans röst hörs flitigt, men bara i gamla klipp. Ekman ville inte vara med och svara på frågor i programmet. Däremot ger Livets ords nuvarande förstepastor Joakim Lundqvist sin bild.

Därutöver medverkar teologerna Torbjörn Aronson och Jan-Åke Alvarsson, tre tidigare medlemmar och en som fortfarande är med i församlingen. Carola Häggkvist, som 1988 började som elev på bibelskolan på Livets ord och senare dessutom firade sitt bröllop i församlingen, finns förstås med på ett hörn. Men inte heller hon har velat uttala sig i programmet. I stället vevas gamla klipp från den Livets ord-tiden med en extatisk Carola på ett väckelsemöte i Södermalmskyrkan.

Mest nerv får P3 dokumentären i samtalet med den före detta bibelskoleeleven Susanne som berättar hur hon till föräldrarnas förfäran 1986 åkte till Uppsala för att bli en av 600 elever på Livets ords bibelskola. Susanne berättar personligt om glädje och prövningar. Skräcken att knacka dörr till exempel, något som alla bibelskoleelever var tvungna att göra. Men hon uttrycker också den tacksamhet hon kände för att ha fått ta del av undervisningen på skolan.

En annan före detta bibelskoleelev, Niclaz Erlingmark, berättar om hur en lärare tog in honom på sitt rum och sa åt honom att han hade en demon i sig, något som skapade stor förvirring och ensamhet.

En milstolpe som Ulf och Birgitta Ekmans tillkännagivande att de går vidare till Katolska kyrkan finns med, vilket stärker intrycket att programmakarna varit måna om att försöka ge en helhetsbild av histrorien.

I slutet av dokumentären konstaterar programledaren att det inte nästan aldrig skrivs om Livets ord i rikstäckande media längre.

- De är inte längre rebellerna i kyrksverige och ses inte längre som lika extrema. framför allt inte sedan Knutbysekten uppdagades och satte en ny standard för vad som klassas som extrem kristendom i Sverige, säger Sebastian Hedlund.

Han delger också att församlingen Livets ord sedan 2006 är medlemmar av Uppsala kristna råd.

Fotnot: “Livets ord, kyrkan och demonerna” finns att höra på Sveriges radios hemsida.

---

Fakta: “Livets ord, kyrkan och demonerna”

  • Radiodokumentär i P3.
  • Programmet är gjort av Sebastian Hedlund som också är berättarröst.
  • Programlängd: Drygt 58 minuter.

---

Fler artiklar för dig