Enligt Jakob Löndahl, docent i aerosolteknik, har sången en stor påverkan på hur smitta sprids mellan människor. Både vad gäller tal och sång kan volymen ha en stor påverkan. Ju högre sång, desto större risk att det sprids så kallade aerosoler, finfördelade droppar.
På grund av detta har Munkhagskyrkan i Mariefred ändrat utseende i kyrksalen inför hösten. En coronaanpassad gudstjänstmiljö kan man kalla det. Kyrkbänkarna har burits bort och ersatts av stolar med 1,5 meter mellan varje stol. Kyrksalen, med god ventilation och högt i tak, är numera reserverad för 70-plussare och andra som befinner sig i riskgruppen. För de andra är det församlingssalen som gäller.
– Vi har valt att dela upp oss på det här sättet, för att alla som vill ska kunna vara med och fira gudstjänst, säger Ulrika Fridborg Doyle, föreståndare.
– Dessutom har vi bestämt att helt sluta med församlingssång, lägger hon till.
Läs mer Högljudd sång i kyrkan sprider mer smitta
Under hela våren har Equmeniaförsamlingen sjungit av hjärtans fröjd men efter det som hände med smittspridning via en ekumenisk kör på västkusten och andra tecken på att just sång kan vara en smittspridande orsak, har beslutet fattats. I stället har församlingen hittat andra kreativa sätt att ta till sig av sångerna och psalmerna.
– En av våra medlemmar lärde nyligen ut en rörelsesång, där vi fick göra rörelserna medan hon sjöng och spelade. Vi har också tänkt läsa vissa sånger, jag tror man tar till sig orden på ett annat sätt då, säger Ulrika Fridborg Doyle som också nämner cd-skivor som ett alternativ.
Munkhagskyrkan i Mariefred är annars kända för sitt rika musikliv och sin uppskattade församlingssång, menar Doyle.
– Detta blir ett stort offer, helt klart. I vanliga fall sjunger vi verkligen för kung Jesus och fosterlandet och allt annat. Men vi har förstått att just sången blivit en smittorisk och tagit till oss detta.
En annan församlingsrörelse där sången och musiken har en framträdande plats i gudstjänsten är Hillsong. Sedan coronapandemins intåg har man försökt hitta anpassade lösningar för att kunna fortsätta med sina gudstjänster.
Under våren arrangerades webbsända gudstjänster, men med en växande längtan efter att få träffas fysiskt anordnas numera "Micro Church". På söndagarna arrangeras uppåt sextio olika mikromöten, med max 50 personer i varje, för att följa en webbsänd gudstjänst tillsammans.
– Vi är noga med att följa de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regeringen gått ut med, säger Eric Liljero, pastor i Hillsong.
– Vi har till exempel 1,5 meters mellanrum mellan varje stol och handsprit vid varje dörr som man kan ta.
Eric Liljero berättar att gudstjänsten inleds med tio minuters lovsång och avslutas med ungefär fem minuters sång.
Har ni funderat på huruvida den gemensamma sången kan vara en källa till smittspridning?
– Jag kan inte uttala mig om det utan bara att vi valt att följa de riktlinjer som finns. Ändras de får vi anpassa oss därefter, men än så länge har de inte gjort det.
En forskare som tittat på just smittspridning i unison sång som Dagen talat med menar att styrkan på sången kan vara avgörande. Skulle du säga att ni sjunger lika starkt som vanligt?
– Volymen är inte högre än på ett vanligt fysiskt möte, men inte lägre heller. Jag tycker det är ganska enkelt, man ska följa de riktlinjer som finns, annars blir det otroligt många ingångsvärden att förhålla sig till, säger Eric Liljero.
Läs också Lång tid innan körsång kan genomföras normalt igen