Kultur

Ex-nazisten Anders Högström erkänner: Jag stal skylten från Auschwitz

Natten mot den 18 december stals skylten med den välkända texten "Arbeit macht frei" från koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Anders Högström dömdes för stölden 2010, men har i efterhand konsekvent nekat till brottet. Fram tills nu. I en ny bok erkänner Högström, som lämnat nazismen och blivit pingstvän, att det var han som låg bakom den uppmärksammade stölden.

1 av 3

Den före detta nazistledaren Anders Högström är aktuell med en bok om sitt brokiga liv. Högström var under 1990-talet en ledande profil inom Nationalsocialistisk front, NSF.

I nya boken "Extremisten", som är skriven av journalisten Bosse Gustafsson, erkänner Anders Högström att han låg bakom stölden av den välkända skylten i Auschwitz med texten "Arbeit macht frei" (Arbete ger frihet) 2009. Tidigare har han hävdat att han var oskyldig.

– Jag är inte förrän nu redo att säga som det var, säger Anders Högström i en intervju med SVT Blekinge.


Anders Högströms passfoto då.
 

På frågan om varför man ska tro på honom nu, då det finns flera exempel genom åren på att han inte sagt sanningen, säger Högström till SVT:

– Jag förstår definitivt om folk tvivlar med tanke på det liv som jag har levt. Men det här är resultatet av en process i mig som pågått i över fem års tid. När jag väl bestämde mig för att kasta upp korten på  bordet så var det väldigt skönt

Journalisten Bosse Gustafsson menar att han och Högström efter många träffar byggt upp ett ömsesidigt förtroende och att han varit fri att utforma boken som han själv velat.

– Jag har skrivit det jag har velat skriva och valt ut de händelser som speglar hans liv. Det är ingen snäll bok om Anders Högström.

– Det är min bok, men självklart så handlar det om att bygga ett ömsesidigt förtroende för att det ska bli ett ärligt slutresultat, säger Bosse Gustafsson till SVT Blekinge.

Stred mot IS

Dagen har tidigare skrivit om ex-nazisten och numera pingstvännen Anders Högström som bland annat stred mot IS under 2016 i ett internationellt förband som hjälpte kurdiska Peshmerga-soldater.

I en intervju med Dagen från 2017 beskriver Högström att det var under tiden i polskt fängelse, efter att ha gripits för stölden av Arbeit macht frei-skylten i Auschwitz, som han blev en kristen. Gudsupplevelsen ska ha skett efter att han tagit upp en Bibel i fängelset och läst Jesu ord: ”Var och en som känns vid mig ska jag kännas vid inför min fader i himlen.”

– Jag bekände mig till Gud och Jesus och blev befriad. Livet vände på en sekund. Plötsligt blev tillvaron i fängelset helt uthärdlig, och sedan dess har jag vandrat med Gud, sa Anders Högström till Dagen då.

Läs mer Anders Högström stred mot IS i Irak: De är ren ondska

Fler artiklar för dig