Kultur

Recension: Smakfullt och värdigt av Roland Lundgren

Dagen recenserar skivan "Barndomens tro" av Roland Lundgren.

Artist: Roland Lundgren

Titel:"Barndomens tro"

Skivbolag: Curol

Betyg: 3 av 5

När Curt Petersén 2009 somnade in, blott 62 år gammal, var det slutet för Curt & Roland, den omåttligt populära musik­duon som inspirerats så många frikyrkomusiker och beundrats av ännu fler. Med albumet "Barndomens tro" bryter Roland Lundgren den musikaliska tystnaden och det sker på ett sätt som är både smakfullt och värdigt. Smakfullt genom låtvalen och arrangemangen, värdigt för att Roland låter Curts son, Niclas Petersén, bära upp sin fars stämma, något han gör med den äran.

På temat värdigt förtjänar två sånger en särskild kommentar. Dels titelsången ”Barndomens tro” vars text hittades i Curts filofax efter hans död och som Roland försett med en vacker melodi. Den andra sången jag syftar på är skivans stora överraskning, Mikael Wiehes finstämda ballad ”Den jag kunde va” som denne skrev till sin mångårige musikerkollega och nära vän, Björn Afzelius efter hans död. 40 år turnerade Curt & Roland tillsammans och Wiehes sång känns hundra procent äkta också när Roland framför den till Curts minne.

Det svänger rejält i de fartigare spåren. Mycket har Roland Lundgren säkert multiinstrumentalisten och medproducenten P-O Larsson att tacka för. Hans suveräna steel guitar hörs också lite här och var.

Ett fåtal av sångerna är nyskrivna, de övriga covers, smakfullt utvalda. Tillsammans utgör de en helhet som värmer både själ och hjärta. Måtte coronapandemin snart ge vika, för den här skivan förtjänar en lång releaseturné.

Fler artiklar för dig