Kultur

Recension: Hög igenkänning på Roland Utbults nya skiva

Dagen recenserar "Längs vägen" av Roland Utbult.

Artist: Roland Utbult

TItel: "Längs vägen"

Förlag: Linx Music

Betyg: 3 av 5

Hela 45 år efter sin debut, är Roland Utbult tillbaka med sin förs­ta helt nya albuminspelning sedan 2003. "Längs vägen" har stöpts i en delvis ny musikalisk form, dock utan att tappa Utbults kännetecken.

Soundet har dragit några grader åt countryhållet, vilket kan förklaras av att den är inspelad i Nashville med lokala musiker. Det handlar inte om någon radikal förändring, men det gör viss skillnad. Det kommer lite närmare och blir också något mer sårbart. Det är en form som visar sig passa Roland väl.

Textmässigt rör sig plattan kring både här och nu (”Jag räcker inte till”) och till viss del kring tillbakablickar på livet (”Brevet” och ”Längs vägen”). Personligen var jag förväntansfull på textanslaget och hade hoppats att även detta hade fått en uppdatering. I sin dagliga tillvaro som riksdagsman exponeras Utbult för samhällets hela vidd av människor och utmaningar, vilket jag tänkte mig skulle kunna sätta intressanta spår i textinnehåll och språkbruk. Fortfarande tycker jag dock att det är företrädesvis välbekant frikyrkligt språk som dominerar, vilket ibland gör det svårt att få tillräcklig svärta i klangen.

Förstå mig rätt. Den som gillat Roland Utbult tidigare kommer känna igen sig och tycka mycket om även ”Längs vägen”. Jag saknar ett lite större kliv ut ur komfortzonen för att det ska bli spännande, men att det är ett stabilt stycke musikhantverk kan inte förnekas.

Läs mer Vinnande solodebut

Fler artiklar för dig