Kultur

Pastorn Mattias Martinson blir evangelist på Compassion

Pastorn och lovsångsledaren Mattias Martinson blir resande evangelist för fadderorganisationen Compassion. Mattias Martinson beskriver att han vill predika evan­gelium på ett sätt som föder både tro och kraft till handling för rättvisa och rättfärdighet.

Mattias Martinson förklarar att han vill predika evangelium på ett sätt som föder både tro och kraft till handling.

– Det finns teologer som menar att var sextonde vers i Nya testamentet handlar om rättvisa och rättfärdighet. Detta har slagit mig med kraft. Jag är en sådan teologisk nörd att jag inser att det är mycket och att om den betoningen väger så tungt för Jesus, bör den göra det också för mig och för oss som kyrka.

Mattias Martinson befinner sig på promenad hemma på Öckerö­ när Dagen når honom för en interv­ju om hans nya uppdrag och ibland letar sig plötsliga kastvindar in i smartphone-mikrofonen. Han berättar att han precis lämnat tillbaka lånade bord och stolar efter äldsta sonens studentmottagning och han börjar plötsligt berätta en betydelsefull episod från sönernas uppväxt.

– När våra grabbar var små, nämnde vi också vårt fadderbarn Sanele i vår aftonbön. Jag märkte att det blev väldigt friskt för oss. Att ständigt ha en påminnelse att begreppet familj inte bara innefattar dem som sitter vid vårt bord. Det stora ansvaret för våra medmänniskor återkom och verkade leva kvar när jag pratade med våra barn om jag skulle ta mig an det här uppdraget med Compassion.

Tidigare har Mattias Martinson arbetat som församlingspastor, bland annat i Nimbuskyrkan på Öckerö och senast kommer han från en anställning inom Räddningsmissionen.

Nu blir du evangelist på heltid, men inte genom en församling utan genom en hjälporganisation, hur kommer det fungera?

– Jag kommer att förkunna Kristus och leda lovsång precis som jag alltid gjort. Skillnaden blir att jag nu kan ägna mig åt det på heltid och genom Compassion känner jag en ännu större frimodighet att förkunna barmhärtighet och Guds globala rättvisa och kristen rättfärdighet.

– Compassions ledning har varit väldigt tydliga med att de anställer mig som förkunnare för att betjäna Kristi kropp. Jag har suttit i många och långa samtal med pastorer, själavårdare och internationella ledare som arbetar inom och tillsammans med Compassion och genom bön insett att det här är en viktig väg framåt.

Mattias Martinson beskriver att en ögonöppnare för den sociala delen av evangeliet kom en söndag i början av 2000-talet.

– Vi hade just startat den sociala verksamheten ”Trappa ner” för hemlösa i Göteborg och under en nattvardsstund satt inkastaren på den propra Aveny-restaurangen ”Nivå” med tredelad Armani-kostym och nyputsade finskor bredvid en hemlös man med plastpåsar på fötterna. De njöt båda av gemenskapen och gick tillsammans fram för att ta nattvard som syskon i tron.

– Det där gjorde någonting i mitt hjärta och jag insåg att det här är evangelium på riktigt. Gud har bjudit hela världen att sitta ner vid hans dukade bord, där sitter vi i västvärlden och vi har möjlighet och skyldighet att bjuda in alla människor, inte minst de fattiga i världens utvecklingsländer.

Den internationella hjälporganisationen Compassion är världens tredje största fadderbarnsorganisation och deras vision är att befria barn från fattigdom i Jesu namn.

– Jag ser fram emot att förtydliga det praktiska ansvaret i evangeliet. Det som Jesus förkunnar i hela bergspredikan, säger Mattias Martinson.

Vad säger du till dem som menar att man borde hjälpa hela byar i stället för enskilda fadderbarn?

– Det finns många sätta att hjälpa till på. Jag tror att vi hjälporganisationer kompletterar varandra genom olika sätt att arbeta. Compassions modell är en-till-en fadderskap och det finns många fördelar med det för barnet. Du vet att någon långt borta ber för dig, ger dig ekonomiskt stöd och tänker på dig. Barnets utveckling blir till hjälp för familjen och i förlängningen hela samhället.

De senaste veckorna har Mattias Martinson medverkat i de digitala lovsångskvällarna We rise as one i Compassions regi tillsammans med bland andra Josefina Gniste. Den tredje och sista lovsångskvällen kommer att sändas nu på lördag.

– Min bön är en ökad missionsiver i Sverige. Därmed inte nödvändigtvis att alla måste gå ut som missionärer, men Sverige har ett jättestarkt missionsarv och jag tror att det här kan vara ett av flera sätt att återupptäcka missionskallelsen, säger Mattias Martinson.

Fler artiklar för dig