Kultur

Cilla Eriksson uppläxad på nätet av kristna för sin klädsel

Cilla Eriksson är van att gå sina egna vägar och räds inte vad andra människor ska tycka. Men när en person nyligen kommenterade hennes klädsel i ett offentligt forum på nätet, satte hon ner foten. – Jag tycker man kan förvänta sig mer från en person som av många anses vara en profil inom kristenheten, säger Cilla Eriksson.

1 av 2

Det var i samband med ett nytt avsnitt av ”Kristna dejtingpodden”, där Cilla Eriksson är en av programledarna, som ett bildkollage på henne och poddkollegan PO Flodström lades upp på nätet. Cilla bär ett ljust linne och en kavaj, poddkollegan poserar bredvid, iförd svart skjorta. I Facebooks beskärning av bilden har huvudena kapats och hela kollaget har tryckts ihop. I kommentarsfältet, som är synligt för alla, har därför en person reagerat på att bilden fokuserar alltför mycket på Cillas byst och bör bytas ut. Han länkar också till en krönika av Alf B Svensson som handlar om att se sex som en gåva från Gud och något att vara rädd om. Enligt mannen påpekar han bara något som många tänker, men som få vågar säga.

– Jag kan ta väldigt mycket från folk, men ibland rinner det över. Särskilt om det är saker som handlar om mitt utseende, säger Cilla Eriksson till Dagen.

– Detta fick mig att freaka ut. Jag tycker inte det är okej att hoppa på någon på det sättet, särskilt inte offentligt.

Hon har heller ingen förståelse för det som personen tycks ha reagerat på utan menar att hon bar ”helt vanliga kläder”.

– Jag kan inte se hur jag skulle kunna ge uttryck för någon sexuell frestelse, jag är en helt normal påklädd kvinna i helt normala kläder. Har han problem med att se det behöver han nog söka hjälp. Annars skulle alla kvinnor behöva bära burka för att inte stöta sig med någon.

"Borde agerat mer ödmjukt"

När Cilla Eriksson delade händelsen på Facebook fick den snabbt över 80 kommentarer. En del menade att Cilla borde agerat mer ödmjuk och ”knäppt kavajen” medan andra helt ställde sig på hennes sida. Frågan som sådan är viktig att lyfta menar Cilla och hoppas att detta exempel kan leda till att andra tänker till innan man kommer med pekpinnar.

– Jag tycker man kan ha lite högre förväntningar på kristna som syns i offentliga sammanhang, att de inte hoppar på folk på det sättet. Måste man kommentera, ja, då är det bäst att höra av sig i ett privat meddelande.

Finns det sätt att klä sig, anser du, som inte hör hemma i vissa sammanhang, som kyrkan exempelvis?

– Jag tycker alla i Sverige ska få klä sig som man vill, som man trivs med. Men självklart är det skillnad om man går till stranden eller till en kyrka. Sedan tycker jag ofta att det blir fokus på hur kvinnor klär sig och att man glömmer männen. En man i bar överkropp kan vara minst lika tändande för en kvinna att se. Det får vi inte glömma.

Hur kan man undvika en kultur av pekpinnar inom kristenheten?

– Det är klart vi ska visa respekt för varandra, åt båda håll, men att dela ut pekpinnar offentligt bör vi undvika. Det skulle kunna leda till att vi alla tassar runt på tå för varandra och det tror jag inte är bra.

Fler artiklar för dig