Kultur

Spricka förlag ska fokusera på kristen teologi

Ett nytt bokförlag har sett dagens ljus. Spricka förlag, beläget i Malmö, vill ha “en bred utgivning som kan ge rum för fantasi, tankfullhet och hopp”. Fokus ligger på kristen teologi.

En av de första utgivningarna blir Roland Spjuths “Om Gud och allt annat”. Spjuth är bland annat docent vid Lunds universitet och lektor i systematisk teologi vid Akademi för ledarskap och teologi (ALT). Han ger nu ut två böcker via det nya förlaget.

Förlagschef Bengt Rasmusson, behövs det ett ytterligare bokförlag för kristen litteratur?

– Det kan nog inte finnas för många. Sen vill vi ge ut en viss typ av litteratur som jag tror inte andra bryr sig om. Jag tror det finns en lucka.

Eller en spricka... Vilken typ av litteratur är det som saknas, menar du?

– Vi kommer ge ut framför allt teologisk litteratur, inte bara fackböcker utan även populärlitteratur. Vi har även tänkt oss att ge ut en del litteratur som är "out of print". Det finns vissa böcker som är för bra för att inte tryckas upp på nytt. Det ska vi satsa lite på, exempelvis genom "print on demand" (att trycka upp böcker på nytt när de efterfrågas).

Det är kris för många bokförlag nu i coronatider - hur ska detta bära sig?

– Min målsättning är inte att bli rik på detta. Då ska man inte syssla med böcker, i synnerhet inte kristen litteratur och ännu mindre med den lite smalare teologiska utgivning vi tänkt oss. Vi har små omkostnader och kommer gå försiktigt fram, så det ska förhoppningsvis fungera. Framför allt vill vi ge ut litteratur vi tycker är intressant.

Läs också Bokförsäljningen rasar för flera kristna bokförlag under coronakrisen

 

Varför ditt stora intresse kring just teologi?

– Frågor om tro är viktiga. Att kunna reflektera över tron och inte se sig som färdig. Det är inte en kristen dygd att vara säker. Det handlar mer om en vandring med Gud, att respektera andras åsikter, kunna lyssna och samtala. Det hoppas jag vi ska få förmedla via vår utgivning, säger Bengt Rasmusson.

Läs mer Kristna bokhandlare nära gå under – stödhandla för att rädda dem

 

Fler artiklar för dig