Kultur

Kristna bokhandlare: Vi tvingas göra utförsäljning för att klara hyran

Coronakrisen ger ringar på vattnet, även i bokbranschen. När församlingarnas verksamheter ställs in minskar bokförsäljningen drastiskt. Inkomsterna för landets kristna boklådor har minskat avsevärt.

1 av 4

De glada hejaropen från kunderna skänker bokhandlare Per Bodemar i Göteborg en viss tröst. Han har tvingats ta till ett drastiskt grepp för att undvika att Din bok går i konkurs.

– Vi fick omedelbart en stark dipp, försäljningen vek direkt. Det var så tydligt. Kanske var det i samband med att restriktionen om att inte samlas fler än 50 personer kom som det märktes mest, säger han.

– Alla våra resurser finns bundna i böckerna. Så vi fick påbörja en utförsäljning, för att omvandla investeringarna till likvida medel, för att på så sätt klara hyran. Hade vi inte gjort det hade vi gått i konkurs.

Per Bodemar, Din bok i Göteborg.

Per Bodemar, Din bok.

Din bok säljer alltså ut sitt boklager till 40 procent av ordinarie pris, allt för att undvika en total kollaps. Det är lokalhyran som äter upp det mesta av inkomsterna. Per Bodemar menar att det nu krävs en långsiktig sänkning av hyran för att Din bok ska klara sig igenom krisen. När nu Hönökonferensen inte heller blir av i sommar förlorar Din bok ytterligare ett viktigt tillfälle till försäljning.

– En ljusglimt är att en del församlingar har valt att stötta oss genom att handla böcker inför höstens verksamheter redan nu, säger Bodemar.

En annan bokhandel, betydligt längre norrut, deppar i stället över att en annan kristen konferens ställs in i år. Butiken Duvan i Piteå behöver skära ner på personal och löner framöver för att klara sig.

– Att Lapplandsveckan inte blir av, det är ett jättehårt slag för oss, säger Tobias Arvidsson, bokhandlare på Duvan.

Veckan i Husbondliden brukar vara extremt stressig, men bidrar till ett rejält kapitaltillskott under sommaren. Piteås kristna bokhandel nödgas nu skära ner på personal och löner framöver för att klara sig.

Tobias Arvidsson, Duvan i Piteå.

Tobias Arvidsson, Duvan.

Finns det någon reservplan?

– Vad skulle det kunna vara? Det jag kan göra är att öka de billiga reklamutskicken, via mejl och sms. Det är framför allt Svenska kyrkans inköp vi saknar, nu när de ställt in sina verksamheter. Utan Svenska kyrkan skulle vi inte finnas.

Tobias Arvidsson nämner ändå ett par saker som skänkt honom glädje den senaste tiden. Dels en församling som delar ut påsar till sina äldre, med bland annat Tomas Sjödins senaste bok i, som de köpt på Duvan.

– Sen hörde Piteå lasarett av sig och ville köpa ark till att göra visir av. De köpte 11 000 genomskinliga ark. Den ordern visste man inte skulle komma före denna märkliga tid.

Även Nya Musik i Jönköping märker av en vikande försäljning, även här framför allt från församlingarna. En inställd Nyhemskonferens är också ett hårt slag.

– Vi har permitterat hela personalen på boksidan, det vill säga nio personer. De jobbar 60 procent och är permitterade 40 procent, säger David Bokinge, ägare av Nya Musik.
 


David Bokinge, Nya Musik.
 

– Vi är tacksamma att försäljningen av instrument rullar på som vanligt. Vi får tro att vi kommer klara oss igenom detta.

Läs mer Försäljningsras hos de kristna bokförlagen

Fler artiklar för dig