Kultur

Samuel Ljungblahd bjöd på Facebook-konsert

Kan inte ni komma till mig så får jag komma till er, resonerade den svenska gospelartisten Samuel Ljungblahd vars Facebook-konsert lockade storpublik.

1 av 4

För artister innebär coronakrisen inställda konserter, uteblivna inkomster och ingen möte med sin vanliga publik.

Gospelartisten Samuel Ljungblahd valde därför att använda de medel som stod till buds. I torsdags kväll lade han ut sin egen konsert på Facebook, inspelad från Frälsningsarméns lokaler i Umeå.

I tjugo minuter såg han till att få det att svänga ordentligt, kombinerat med några mer känslofyllda bitar framförda utifrån en sparsmakad uppsättning. Ibland bara Samuel Ljungblahd sjungande bakom klaviaturet, ibland backades han upp av Amos Jakobsson då det behövdes rytm.

Läs mer Frikyrkans musik i SVT:s påsksatsning

"Tron bär mig"

– Jag är en gospelkille, en kyrkkille och jag är kvar i krykan, inledde Samuel Ljungblahd ett av sina mellansnack.

Där berättade han kort om sin egen tro mitt i orons tider, samt att han hade förståelse för att många nu känner ångest över vad som ska hända.

– Det jag har lärt mig under mina år är att det inte är jag som bär på en tro utan det är en tro som bär mig. Det kanske är naivt men det är vad jag bygger allt på, sa Samuel Ljungblahd.

Sedan spelade han en känslofylld version av psalmen "Amazing grace", en låt som gett honom själv mycket tröst genom livet.

Uppskattat av publiken

Det som uppenbart saknades i denna konsert var applåderna som borde ha dundrat efter låtarnas slut. Däremot saknades det inte publik, konserten har nått uppemot 50 000 visningar i skrivande stund och hundratals kommentarer som visar på stor uppskattning.

– Priset för en soffbiljett är valfritt, introducerade Samuel Ljungblahd sin Facebook-konsert med, där det tydligt framgick att man gärna fick swisha in pengar då det vanliga artistlivet med alla inkomster det för med sig är satt på paus.

Lyssna mer Samuel Ljungblahd gästar podden Dagens människa 

Fler artiklar för dig