Kultur

Bokrecension: "Fallet mirakel" är undersökande journalistik i dubbel mening

Dagen recenserar boken "Fallet mirakel" av Lee Strobel.

Genre: Apologetik
Författare: Lee Strobel
Titel: "Fallet mirakel"
Förlag: Pärlan förlag (320 sidor)

Lee Strobel är ateisten och den prisade kriminalreportern vars grävjobb ledde honom till kristen tro. Hans bok "Fallet Jesus" (2006) blev en hit och författaren på köpet en profilerad apologet som genom föredrag, artiklar och böcker utrustar kristna med goda argument för sin tro.

I en ny bok har han använt sin yrkeskunskap för att söka svar på frågan om Gud gör under idag i människors liv. Strobel är därmed en undersökande journalist i dubbel mening. Resultatet av hans strävan föreligger nu på svenska.

Intervjuer med kvalificerade naturvetare, forskare och tänkare varvas med författarens egna reflektioner. Ambitionen att förklara komplicerade sammanhang tynger aldrig stilen. Det här är, det svåra ämnet till trots, en lättläst bok. En journalistisk produkt, om man så vill. Och det är ju inte författarens fel att titeln ”Fallet mirakel” är usel svenska.

Vetenskapshistorikern och skeptikern Michael Shermer är proffs på att hitta svaga punkter i tron på det övernaturliga. I bokens första kapitel får han chansen att framföra sina bästa argument mot tron på gudomliga mirakler.

Sedan får förstås skeptikern svar på tal i intervjuer med andra som delar Strobels utgångspunkt: Om Gud är alltings skapare är han också suverän härskare över naturlagarna. Och om vetenskapen anser att universum har en början (Big bang-teorin), då ligger Gud bra till som förklaringsmodell, enligt Strobel och hans meningsfränder.

En styrka i boken är att problemet med det uteblivna undret tas på stort allvar. Hur kommer det sig att uthålliga böner om hälsa åt svårt sjuka alltför ofta tycks bli obesvarade? Att den frågan behandlas med respektfull realism stärker enligt min mening trovärdigheten i de många dokumenterade berättelserna om inträffade mirakler.

Fler artiklar för dig