Kultur

Lauren Daigle förvandlade rockklubben till kyrka

Dubbla Grammyvinnaren Lauren Daigle förvandlar en svettig rockklubb till en intim gudstjänstlokal där nåden flödar och glädjen sprudlar. Hela konserten präglas av glädje och en makalös energi.

Platsen är Debaser Strand, en liten men stämningsfull konsertlokal precis intill vattnet vid Hornstulls strand på Söder i Stockholm. Stället kan härbärgera 750 personer vilket innebär ståkonsert. Hade arrangörerna vetat vad de vet i dag hade de nog satsat på en större lokal, för biljetterna sålde slut på nolltid. Av flödet i sociala medier att döma var det många som hade velat vara där som blev utan biljett.

Så mycket större ynnest då för den lyckliga skara som hunnit försäkra sig om en plats. Att få höra och se en artist av den här kalibern i en så förtätad omgivning är ju egentligen vad alla konsertbesökare drömmer om. Raka motsatsen till ekande arenor och jumbotroner. Tro mig, det här tillfället kommer aldrig att komma tillbaka när det gäller Lauren Daigle.

Hon välkomnar oss som om vi vore hennes efterlängtade svenska kusiner som hon äntligen nu får träffa. Tillsammans med sitt fyrmannaband (med bland andra hennes producent och medkompositör Paul Mabury bakom trummorna) och en trehövdad kör bjuder hon in oss till vad som bitvis känns som hennes eget vardagsrum. Första gången i Sverige. Ändå så hemma. Så obehindrad. Så chosefri.

En halvtimme mellan soundcheck och publikinsläpp möter Lauren Daigle ett 50-tal fans som investerat i svindyra vip-biljetter (mer än tredubbla priset) för en liten frågestund inför konserten. ”Meet and greet” som det brukar kallas i dessa sammanhang. En av frågorna hon får lyder:

Vad skulle du vilja säga till dagens kristna tonåringar?

28-åringen ber om betänketid och efter att ha funderat lite svarar hon:

– Dagens kristna tonåringar kan förvänta sig stora saker. Mer än de kan tänka sig ska kommer att hända

Lauren Daigle ger uttryck för en mycket positiv syn på dagens ungdom och hennes konkreta råd lyder:

– Älska din nästa. Bygg inga murar genom att mobba andra som är annorlunda, till exempel på sociala medier. Förvänta er att den helige Ande kommer att leda er och visa er vägen.

Men åter till konserten.

Fansens förväntan går nästan att ta på när bandet äntligen äntrar scenen och när Lauren Daigle några sekunder senare sveper in och hälsar publiken med ett stort leende är det som att tändstickan sätts till plånet. Den här tjejen är inte bara kristenhetens just nu mest glödheta artist och låtskrivare, hon brinner på ett sätt som drabbar alla som kommer i hennes väg.

Lågan finns i musiken och hela hennes personlighet utstrålar en sådan värme att jag har svårt att tänka mig en frusen själ som inte smälter. Efter ett tag händer det att till och med personalen i baren stannar upp i sitt arbete och riktar blickarna mot Lauren Daigle. Några filmar med sina mobiler.

Stället är packat och vi har stått nästan två timmar innan kvällens huvudattraktion går på. Holländske Tom Tukker och hans band har haft en halvtimme då de presenterat sina låtar för publiken och gjort det bra. Men fördröjningseffekten gör sig påmind. Svetten lackar och det ömmar i ben och fötter. Ändå vill ingen gå därifrån, ty Lauren Daigle bjuder på en magnetisk föreställning. Från öppningsnumret "Still rolling stones" till avslutande "Turn your eyes upon Jesus" som glider över i en bonusversion av "You say", vilken vi tidigare fått höra i sin helhet, är kvällen rena uppvisningen i vad glädje och musikalitet kan åstadkomma. Sångerna som serveras är fyllda av hopp och tro och nåd och för en stund blir Debaser kyrka. Kyrka när den är som bäst.

Konsert. Gudstjänst. Party. Vi behövde inte välja. Den här kvällen är "all inclusive". Vi är alla hembjudna på fest hos Lauren Daigle. I alla fall känns det så.

Vi får höra nästan alla sångerna från senaste succéalbumet ”Look up child” och därtill några lovsånger av tidigare datum, samt några utsökta covers som smälter in fint i Lauren Daigles egen repertoar. Stevie Wonders ”Sir Duke”, Bob Marleys ”One love”, Curtis Mayfields ”Move on up” och så Crowded Houselåten ”Don´t dream it’s over” som Daigle spelade in en singelversion av på uppmaning av Spotify som oväntat ringde henne en dag.

Lauren Daigles röst har ofta liknats vid Adeles och den iakttagelsen är inte fel. Men efter att ha sett henne live tänker jag att även Amy Winehouse ligger nära till hands. Både röstmässigt och med vilken passion som hon intar scenen och gör den till sin. Jag blir också alldeles varm i hjärtat av att se och höra hur hon lyfter sina medmusikanter, servicepersonalen, folket bakom scenen, ja snart sagt alla som gjort det möjligt för henne att framföra sina sånger.

Finalen blir magnifik. Hon avslutar med sista spåret från senaste albumet, en cool indieversion av den 70-talsklassiker som vi på svenska känner som "Fäst dina ögon på Jesus". En tydlig fingervisning om att det finns guld att gräva i sångskatten från förr. Med en skicklig arrangör kan sånger som känns hopplöst daterade få nytt liv och plötsligt kännas hur aktuella som helst. Lauren Daigle och hennes producenter visar vägen.

Innan det är dags att ta farväl berättar Lauren Daigle om hur det gick till när hon skrev sin superhit ”You say”. Sanningen att säga mådde hon inte så bra, var fylld av oro och bar på en massa negativa tankar om sig själv. En dag öppnade hon sig och berättade det för Paul Mabury som tillsammans med Jason Ingram är hennes producent och medkompositör. Paul lyssnade och gav henne en utmaning:

– All den här osäkerheten du bär på. Du borde byta ut alla de där lögnerna mot sanningen och uttala den över dig själv. Det kommer att förändra din tro.

Uppmaningen gav bevisligen resultat för när Lauren Daigle började formulera den sanning Paul hade efterlyst, Guds sanning, föddes texten till ”You say”. När musiken sedan föll på plats blev hon alldeles uppspelt.

– Jag minns när jag lämnade studion, sprang till mina managers och sa: ”Jag vet inte vad som just hände, men jag tror att vi har en sång”!

– Det var den första sången vi skrev efter ”How can it be”-albumet och jag trodde att det skulle ta lång tid att komma igång eftersom det hade gått två år sedan vi skrev tillsammans. Men uppenbarligen tog det inte lång tid alls. Jag är så tacksam att den sången har träffat era hjärtan och jag vill berätta hur mycket det betyder för mig.

Hon hade kunnat lägga till kommentaren från en av alla de miljoner­ människor som hört "You say" sedan den släpptes förra sommaren. Den som kom från en person som beslutat sig för att ta sitt liv, men som ändrade sig och bestämde sig för att leva efter att ha råkat höra sången.

Den berättelsen förblir dock outtalad denna kväll. Det räcker så bra ändå. Vi är redan övertygade om vilken förvandlande sprängkraft som bor i musiken.

---

Lauren Daigles Sverigedebut

  • Var: Debaser Strand i Stockholm.
  • När: 2 november 2019.
  • Förband: Tom Tukker med band (Nederländerna).
  • Längd: Cirka 1 timme och 45 minuter.
  • Publik: 750 personer (utsålt).
  • Kvällens bästa: "You say" med större delen av publiken på allsång i refrängen. Mäktigt!
  • Betyg: DDDDD

---

Fler artiklar för dig