Kultur

Kirk Franklin bojkottar kristna musikbranschen

Kirk Franklin, världens ledande gospelartist, bojkottar från och med nu den kristna tv-kanalen TBN och GMA Dove Awards. Detta sedan TBN två gånger klippt bort ett brandtal mot segregationen i USA.

1 av 2

När den kristna Grammygalan GMA Dove Awards avgjordes för knappt två veckor sedan fick Kirk Franklin ta emot priset för Årets gospelartist. I ett känslofyllt videoklipp på Instagram berättar han vad som sedan hände.

Även 2016 fick han ta emot samma pris och då liksom i år aktualiserade Franklin i sitt tacktal den oro som många känner över att svarta medborgare är väldigt utsatta för polisvåld. 2016 nämnde han Philando Castile och Walter Scott som dödades av vita poliser, men också fem polismän i Dallas om mördades av en afroamerikan. Franklin uppmanade i sitt tacktal publiken att förena sig i en minnesstund för dessa "eftersom när vi kristna inte säger något, så säger vi något".

– Efter en stående ovation bad vi, stod enade för alla de familjer som berörts av dessa tragedier. Vi kände alla i den stunden att det skedde ett skifte klimatet av våra skilda världar. Olyckligtvis, när det talet sändes på den kristna tv-kanalen TBN, var den delen av mitt tal bortklippt. Jag framförde min besvikelse och frustration till ledningen för Dove Awards och till Trinity Broadcasting Network, TBN. Jag hörde aldrig av TBN och styrelsen för Dove Awards lovade att korrigera misstaget så att det aldrig skulle hända igen.

Bortklippt - igen

Nu har historien upprepat sig. I årets tacktal aktualiserade Franklin Atatiana Jefferson som mördades i sitt hem av en vi polisman. Årets gospelartist bad alla i publiken och tittarna att förena sig med honom i bön, inte bara för Atatianas familj inklusive hennes åtta år gamla brorson som bevittnade mordet, men också för polismannens familj.

När TBN eftersände årets upplaga av prisgalan hade denna del av Kirk Franklins tal åter klipps bort.

– Så nu, efter att ha träffat ledningen för Dove Awards och representanter för TBN, har jag bestämt mig, efter bön och efter att ha rådgjort med mitt team och min pastor dr Tony Evans, att inte delta i några evenemang med eller för Dove Awards, Gospel Music Association eller TBN förrän påtagliga åtgärder har genomförts för att skydda och försvara olikheter, i synnerhet där färgade människor har bidragit med sina gåvor, talanger och ekonomiska resurser för att bygga upp dessa institutioner och göra dem livsdugliga, säger Kirk Franklin som understryker att han inte begär att andra artister ska göra likadant.

Brett stöd från kollegor

På sociala medier har dock stödet från kristna artistkollegor varit omfattande. Natalie Grant, Lecrae, Jeremy Camp, Sandi Patty och Cory Henry är några av dem som sluter upp bakom Kirk Franklins ärende.

"Generalen har talat", skriver Travis Green och den tidigare pastorn i Lakewood, John Gray, skriver "Du har varit min bror sedan jag var 22. Jag vet exakt vad du känner. Jag inte bara stöttar dig, jag håller med. Det går inte att ha överseende med den sållande redigeringen av ditt tal, speciellt inte just nu. Förändring MÅSTE SKE NU. Jag står med dig."

"Kapades av tidsskäl"

Tv-kanalen TBN (Trinity Broadcasting Network) har ännu inte kommenterat, men Jackie Patillo, president och producent för GMA, säger till Christian Post att Kirk Franklins tacktal kapades av tidsskäl då sändningstiden för galan var begränsad till två timmar. Hon uppger också att GMA diskuterat lösningar med Franklin och hans team som man nu arbetar med för att kunna inför framöver.

– Som ett stöd har TBN gjort den oredigerade versionen tillgänglig på sin VOD-plattform. Dessutom har alla våra vinnare fått hela sina tacktal på mejl för att dela på vilka sociala plattformar de vill, säger Patillo till Christian Post.

Läs också Kirk Franklin berättar: Så blev jag fri från mitt porrmissbruk

Fler artiklar för dig