Kultur

Rachel och Tim Hughes – lovsångsparet som började bygga församlingar

Under lång tid var Rachel och Tim Hughes medlemmar i församlingen Holy Trinity Brompton i London. Under samma period skrev Tim en rad kända lovsånger. Men för fyra år sedan flyttade familjen till Birmingham för att starta en helt ny församling. Det innebar en stor omställning.

– Jag skulle sammanfatta de senaste fyra åren som ett äventyr. Och olyckligtvis älskar vi äventyr, säger Rachel Hughes.

Dagen möttte Tim och Rachel när de besökte Torpkonferensen i somras.

Rachel förklarade då att tiden i Birmingham inneburit ”fyra enormt spännande år där vi har sett vår kyrka växa och Gud göra fantastiska saker”.

– Men det har också varit utmanande. Det har funnits tillfällen då vi har känt att vi har utmanats mer än någonsin tidigare. Vi har gjort misstag, vi har gjort saker fel. Och så har vi lärt oss en massa saker.

Är ni där ni drömde om att vara för fyra år sedan?

– På vissa sätt har vi kommit mycket längre, på andra sätt nej. Det är fantastiskt hur snabbt alla bitarna i form av exempelvis människor och byggnaden har fallit på plats. Men som ledare tror jag att du alltid måste leva med besvikelser eftersom du alltid vill se mer. Du vill se fler människor komma till tro, fler människor bli helade, fler människor i ledaruppgifter, säger Tim.

Och fortsätter:

– Vi vill se Gud göra fantastiska saker. Så på vissa sätt är jag frustrerad över att vi inte har sett det. Men det är då du omvandlar den frustrationen till bön och ett heligt missnöje. Kyrkan borde ligga i framkant genom att utmana, provocera, älska och visa vägen. Och därför måste vi låta den frustrationen kanaliseras till kärlek och bön.

Läs mer

Har ni fått hjälp från London under dessa fyra år eller har ni jobbat mest på egen hand?

– Lyckligtvis har kyrkan som vi var en del av i tio år, HTB, Holy Trinity Brompton, en vision för församlingsplantering som gjorde att vi kände ett stöd från dag ett. Faktum är att det var prästen Nicky Gumbel som nämnde våra namn när biskopen i Birmingham frågade honom om han kunde rekommendera någon som kunde starta en ny kyrka, berättar Rachel.

– Så vi kände verkligen att vi hade stöd och vi känner att vi är en del av en större bild som Gud målar över hela Storbritannien när det gäller församlingsplantering. Vi är en av nu många församlingsplanteringar som har kommit från HTB och det känns också spännande.

Vad sa de kyrkor som fanns i Birmingham innan ni kom dit?

– Självklart kan vissa människor känna sig lite osäkra i början, men en kyrka som finns väldigt nära oss gav otroligt generöst den första ekonomiska gåvan till vår byggnad. Jag tycker att många av kyrkorna verkligen har varit öppna och välkomnande. Dessutom växte jag upp i Birmingham så på vissa sätt kändes det som att det redan fanns en koppling till staden, säger Tim.

– Vi arbetade redan från början hårt för att försöka bygga relationer och det finns en bra samarbetsprocess. Innan vi ens kom dit träffade en grupp ledare från Birmingham biskopen för att prata om situationen och de sa att de verkligen ville se vår kyrka i staden.

Kyrkan i Birmingham som Rachel och Tim har varit med och grundat heter Gas Street Church. Bakgrunden till namnet är att byggnaden som de håller till i tidigare användes för produktion av gas till stadens gatlampor.

– När vi upptäckte byggnadens tidigare funktion gav Gud oss en profetisk bild som kyrka, en vision om att vi skulle vara ljus för staden, men ett annat slags ljus, säger Rachel och förklarar att församlingen både drömmer om att samlas och att spridas ut.

– Vi tror väldigt mycket på kraften i kyrkan som samlas. Därför säger vi i vår kyrka, ”bjud med dina vänner”. Och vi ser varje vecka människor som kommer till oss. De har aldrig varit i kyrkan förut. Men de möter Jesus och ger sina liv till honom.

– Men det är bara halva bilden eftersom vi vill vara kyrka på alla veckans dagar, inte bara på söndag. Våra medlemmar är ljuset i sin vardag, i sina sammanhang. Drömmen är att vi, i takt med att vi växer, ska uppfylla den visionen mer och mer, fortsätter hon.

Ni var 25 personer som flyttade från London till Birmingham. Var det viktigt att ni var en större grupp människor tillsammans och att ni inte gjorde det här på egen hand, bara ni två?

– Det finns många olika sätt att plantera församlingar. Men vi kände att det var viktigt att plantera tillsammans med en grupp vänner. Vi sätter ett enormt värde på att ha roligt och församlingsarbetet kan ibland vara jobbigt, konstaterar Tim.

– Det var så vi ville göra och vi lyckades övertala en hel del människor att följa med. Som Rachel sa gav HTB oss också pengar som vi använde för att anställa några personer. Det var ett risktagande eftersom vi behövde växa snabbt och betala för dem. Vi sa ”vi betalar er så länge vi kan”. Och efter fyra år kan vi lyckligtvis fortfarande betala.

Får ni fortfarande pengar från HTB?

– Nej, HTB gav oss en engångssumma i början, samma som de ger till alla sina församlingsplanteringar.

Varje söndag firas tre gudstjänster i Gas Street Church då omkring 800 personer deltar. Medel­åldern är låg, enligt Rachel är 75 procent av människorna under 35 år. Många är studenter och unga yrkesverksamma. Familjer kommer också, men eftersom kyrkan ligger mitt i centrum och det inte finns någon parkering kan det vara en utmaning att ta sig dit.

– Vi är väldigt tacksamma när äldre personer kommer till oss eftersom vi behöver deras vishet, erfarenhet och mognad. Vi vill vara en kyrka som är mångsidig, säger hon.

Har ni redan börjat planera för, eller drömmer ni om, att plantera egna församlingar?

– Vi har faktiskt redan planterat tre kyrkor. Först en i Coventry, en annan stad i närheten av oss. Vi sände 25 personer dit. Därefter planterade vi en kyrka i Nederländerna. Det finns ett fantastiskt par där som frågade om de kunde spendera ett år hos oss. Vi utbildade dem, de reste tillbaka och vi gav dem lite pengar, berättar Tim.

– Och för några veckor sedan planterade vi en annan kyrka i Birmingham, kallad Anchor Church dit vi har sänt cirka 40 personer från vår kyrka.

I samband med att Tim Hughes debutalbum ”Here I am to worship” släpptes 2001 blev han ett internationellt välkänt namn. Därefter har Tim Hughes fortsatt att producera lovsånger och han har även varit med och grundat lovsångsrörelsen Worship Central som tränar lovsångare. Men på grund av flytten till Birmingham har han inte kunnat lägga lika mycket tid på musiken de senaste åren.

– Jag skriver fortfarande och förhoppningsvis ska jag börja spela in några nya låtar. Jag antar att jag har fått lära mig att hitta utrymme mitt i all stress för att fortsätta skriva, berättar han.

Läs också Kari Jobe: Jag vet att Gud gör stora saker i Sverige just nu

---

Fem av Tim Hughes mest kända sånger:

  • Here I am to worship
  • Happy day
  • Beautiful one
  • Jesus saves
  • At your name

---

Fler artiklar för dig