Kultur

Narnia efter turnén med Stryper: Helt enormt

Narnia har precis landat i Sverige igen efter en konsertturné i Sydamerika tillsammans med amerikanska Stryper. Sista spelningen slutade en drömduett där banden tillsammans framförde Strypers ”The way”.

Narnias sångare Christian Liljegren berättar för Dagen att turnén till sist landade på fem spelningar under drygt en vecka – en i Argentina, en i Chile och tre i Brasilien.

– Det var planerat åtta, men både av logistiska skäl och av säkerhetsskäl föll några bort. Det är mer oroligt i den delen av världen.

Hur känns det i hjärtat efter en sådan här urladdning?

– Just nu känner jag bara tacksamhet och glädje över att vi i Narnia får verka i planen Gud har för vårt band. Massor av saker har skett det senaste året då vi med kristna texter nått in i Sverige. Som första kristna band någonsin har vi toppat försäljningslistan med vårt nya album. Den här turnén bekräftar Narnias missionskallelse att verka både nationellt och internationellt. Spelningen i Santiago, Chile var helt enorm. När vi spelade låten "The war that tore the land" från senaste albumet ”From darkness to light” sänkte sig Herrens härlighet och helighet i arenan på ett sätt jag aldrig upplevt på scen innan under mina 33 år jag aktivt hållit på med olika band.

Läs också: Narnias Jesusvision lever – efter 20 år
 

Vad har varit bäst under de här turnédagarna?

– Gemenskapen i vårt eget band samt med killarna och crewet i Stryper, och olika möten med människor. Folk kom fram på restauranger, flygplatsen, på planen och självklart efter spelningarna och berättade hur våra låtar påverkat och lett dem vidare i tron på Jesus. Möten efter konserterna har varit en sådan uppmuntran för oss alla i Narnia.

– Sedan är maten i Sydamerika himmelsk. Deras köttrestauranger längtar vi redan tillbaka till.

Hur skiljer det sig att spela där nere mot att gigga här hemma eller i Europa?

– Det är stor uppståndelse där, fans möter oss redan vid flygplatsen med landets flagga och Narnias logga. En oerhörd dedikation och passion för vårt band, våra låtar och vårt budskap. Vår musikstil slår an på ett helt annat sätt i Sydamerika än i Europa och fansen visar under spelningarna hur mycket de gillar det både i sång och rörelse. Det är klart att det ger mycket energi och bekräftelse på det vi gör med en himmelsk dimension som vi räknar med i Narnia.

Visste folk vilka Narnia är innan nu kom?

– Många vet vilka vi är, inte alla förstås. Men våra låtar och skivor har fått stort genomslag då vi släppt videos med portugisiska och spanska undertexter och vi har kontrakt med etablerade rockbolag både i Argentina och Brasilien. Latinamerikanska Facebookgrupper har lobbat hårt med att sprida Narnias aktiviteter i sociala medier. Vi hade en "meet and greet" på en galleria och många fans dök upp. Sedan vår första turné där 2017 har vi stärkt våra positioner och med denna turné tog vi ett steg till.

– En komisk händelse på hemvägen var när en medelålders flygvärdinna på TAP, Portugals flygbolag, frågade mig när jag gick på planet: Är du sångaren som sjunger "A crack in the sky?" Det händer inte hemma.

Har ni och Stryper haft nån särskild ”arbetsfördelning” på konserterna?

– Stryper var huvudband och vi "special guest". Vissa spelningar har vi fått upp till 75 minuters speltid och vissa 45 minuter utifrån hur det funkat med teknik och hur hårda tidsreglerna varit.

Vilken uppmärksamhet har ni fått i lokala och nationella massmedier där nere?

– Vi har fått mycket fin feedback från olika musikmedier. Vi gjorde också tv med en stor kristen tv-kanal. Kritikerna har tyckt att våra konserter haft hög energi och passion samt teknisk precision i spelet.

– Nu är det skönt att komma hem till våra familjer, men vi återvänder gärna och turnerar gärna igen med Stryper om tillfälle ges och förutsättningarna är rätt.

Sista kvällen fick du sjunga Stryperlåten "The way" tillsammans med Stryper. Hur kändes det?

– Avslutningen i Belo Horizonte, Brasilien, med duett med Michael Sweet och Stryper samt CJ Grimmark på gitarr var en dröm för mig som följt Stryper sedan tonåren. Vi njöt tillsammans. säger Christian Liljegren men tillägger allvarsmättat:

– Det var också ett vemodigt farväl då vi kommit varandra nära. Speciellt har jag fått en fin kontakt med Strypes gitarrist Oz Fox som har två tumörer i huvudet. De sitter illa till. Jag tror på helande så jag uppmanar alla som läser detta att be för Oz Fox och hans familj.

Läs också: Carl Johan Grimmark älskar hårdrock med budskap

Fler artiklar för dig