Kultur

Läsarsånger gör comeback i SVT

Nu får det folkliga plats i tv-gudstjänsten. Under fyra söndagar blir det svängig country och läsarsånger i Sveriges television. Första gudstjänsten sändes i söndags. Predikar gör bland andra veteranerna Ingemar Helmner, Stanley Sjöberg, Carl Olov Hultby och Anne-Jorid Ahgnell.

1 av 6

Det är musik som fortfarande kan fylla kapell och kyrkor. Men countryn och de gamla läsarsångerna hörs sällan i Sveriges television. Även i många kyrkor för den glada väckelsemusiken en tynande tillvaro.

Men när Dagen besöker pingstkyrkan Betel på Hönö i Göteborgs skärgård hörs det svängiga toner från kyrksalen. Denna lördag spelas det in sånger som sedan ska klippas ihop med predikningar och publikbilder för att bli fyra tv-gudstjänster i Sveriges television.

Det är ett glatt gäng musiker som väntar utanför kyrksalen, här finns bland andra släkten Lindberg och Åstolpojkarna från öarna. Det märks också en viss nervositet. Även om flera sjungit och spelat i kristen tv är det premiär med Sveriges television för flera. Man övar in i det sista, diskuterar en ändring här och ett slut där, så att allt ska sitta.

– Vi har nog repat mer än vanligt. I vanliga fall kan vi vara mer spontana, men här måste det vara exakt, säger Emilia Lindberg.

Hon är sångare och evan­gelist, en i familjen Lindberg som för vidare arvet från Målle Lindberg, kanske den folkligaste evangelist som genomfört tältkampanjer i Sverige. Familjen Lindberg turnerar fortfarande land och rike runt med sin musik och ett väckelsebudskap.

– Det viktigaste är att nå ut med nyheterna från Gud. Detta att Gud inte är emot oss, utan med oss, säger Nenne Lindberg.

Nenne hoppas att tv-gudstjänsten ska öppna dörrar så att de kan spela på flera ställen, gärna i profana sammanhang. För Emilia var det något av en glad överraskning att få frågan om de ville vara med i SVT.

– Det känns roligt att få komma ut med det här sångerna i profan tv, säger hon.

Emilia tycker att detta är musik som har en plats i kyrkan. Hon är absolut ingen motståndare till lovsångsmusik, men tycker att den mer berättande sången också borde ges utrymme. Hon ser också att countryn kan dra människor till kyrkan, människor som annars inte går dit.

– Det blir rätt folkligt och lättsamt, samtidigt som vissa sånger i countryn är eftertänksamma. Country bygger på att man berättar något i sången, därför passar det bra till att föra ut evangeliet, säger hon.

Hon är precis klar med sin inspelning. Det är på ett sätt en annorlunda upplevelse, att spela för en tom kyrksal samtidigt som hon är medveten om att kanske flera hundratusen kommer att se programmen.

– När jag sjunger tittar jag in i kameran och försöker tänka på tittarna. Det är inspirerande, för man vet inte vilka det är. Jag ber att Gud får leda gudstjänsterna så att vi får nå ut till dem som behöver det.

Bland musikerna går Göte Eliasson, som hejar och pratar med alla. Det är han som är initiativtagare och organisatören bakom tv-gudstjänsterna. Han är i dag pensionär, men har bland annat arbetat med marknadsföring för LP-stiftelsen och älskar den folkliga kristna musiken. Vid ett tillfälle kontaktade han SVT eftersom han tyckte att den saknades i tv-gudstjänsterna. Svaret överraskade honom.

– Då fick jag en förfrågan från Johannes Söderberg på SVT om jag inte kunde göra fyra gudstjänster, säger han.

Han har fått stor frihet att bjuda in musiker och talare till gudstjänsterna, han har till och med valt tema själv: "Namnet Jesus".

– När det gäller musiken så ville jag att det skulle vara country-gospel, för det finns en stor efterfrågan på det, säger han.

Han menar att det måste finnas utrymme för det han kallar de vågräta sångerna, den musik som riktar sig till andra människor med ett förkunnande budskap. Han ser att den musiken samlar folk. Men det är inte meningen att tv-gudstjänsterna främst ska vara underhållning.

– Jag hoppas att några eller någon ska fånga upp vad evangeliet kan göra med människor, att någon kan finna en tro på Gud.

Predikanter är Stanley Sjöberg, Ingemar Helmner och Anne-Jorid Ahgnell. Och så veteranen Carl-Olov Hultby. Han berättar att detta är ett annat format än han är van vid, i denna gudstjänst har han åtta minuter på sig att framföra sitt budskap om Jesus. Men att det kommer vara många som lyssnar till honom gör egentligen ingen skillnad för honom.

– Det är lika noga om en lyssnar eller om det är flera tusen. Även om man predikar i ett litet bönhus så är det lika viktigt.

Denna gång ser han inte församlingen som lyssnar till honom. Det gör att han inte ser några reaktioner på hur budskapet tas emot.

– Man är chanslös att veta vem som lyssnar, då får man lita på Anden som kan transformera och tolka budskapet åt människor.

Han är också glad åt att den folkliga kristna kulturen nu ges utrymme i SVT.

– Jag gillar finkultur fastän jag inte är fin själv, jag går gärna på klassiska konserter. Men det här behövs ju verkligen också så att det inte luktar elit om den kristna gemenskapen utan att den får vara folklig i bästa mening, säger Carl-Olov Hultby.

---

Fyra tv-gudstjänster

  • De fyra tv-gudstjänsterna sänds i september och oktober med start förra söndagen.

    Förutom de som nämns i artikeln deltar även sångarna Sam Vesterberg, Donald Bergagård, Karin och Rickard Johansson, Lisen Åberg och Lasse Andersson.

---

Fler artiklar för dig