Kultur

Per-Erik Hallin fick årets Fyrljuspris

Musikern och låtskrivaren Per-Erik Hallin tilldelas Fyrljuspriset 2019. Priset delades ut i helgen på festivalen Skärgårdssång i Tanumstrand.

1 av 2

Det var femte gången Skärgårdssång anordnades i Sverige och varje gång har Fyrljuspriset delats ut, ett hederspris som tilldelas en person som över tid haft stor betydelse för den kristna sången och musiken i Sverige.

I slutet av lördagens allsångssejour var det så dags för prisutdelning. På scenen satt festivalens artister som varit med och lett publiken i allsång inklusive den ovetande Per-Erik Hallin. Folkets jubel visste inga gränser när det stod klart vilken som var årets pristagare. En överrumplad Per-Erik Hallin kallades fram och fick ta emot utmärkelsen i form av en statyett och en tavla ur festivalgeneralen, tillika prisjuryns ordförande, Leif Ingvald Skaugs hand.

En rörd Per-Erik Hallin sammanfattade sina känslor med att citera mästerkompositören Johann Sebastian Back som alltid gav sina kompositioner överskriften "Soli Deo Gloria" – latin för ”ära åt Gud allena”.

– Det är så jag känner nu, sa Hallin.

Juryns motivering löd:

”Per-Erik Hallin har ett unikt tilltal som ger omedelbar igenkänning – som låtskrivare, musiker, sångare och liveartist. Hans sånger är både moderna och tidlösa med hög poetisk kvalitet vare sig han skriver på svenska eller engelska, en budskapsförmedlare av högsta karat som alltid ställer Jesus i centrum. Per-Erik Hallins artistskap har dessutom genom åren varit en ledstjärna för åtskilliga kristna musiker. Ända sedan 1970-talet har Per-Erik Hallin och hans sånger satt spår i människors hjärtan och trots att nästa födelsedag innebär att han når 70-årsstrecket turnerar han mer än någonsin. Med glädje och stolthet har juryn därför beslutat att tilldela Per-Erik Hallin Fyrljuspriset 2019.”

Läs även | Full salong på årets Skärgårdssång

Fler artiklar för dig