Kultur

Väcker längtan

DDDD Jeanette Alfredsson ”Alla dagar” (David Media)

Lovsång på svenska är en utmanande genre. Precis som med all annan musik kommer man inte lika lätt undan med banaliteter och allehanda språkliga taffligheter som när man sjunger på engelska eller nåt annat språk. Med andra ord; det krävs ett visst mod för att utsätta sig för alla kritiska öron.

Det modet tycks Jeanette Alfredsson besitta. Åtta år har gått sedan hon senast släppte ett album och hon har således hunnit samla både tankar och melodier många gånger om. Den här gången har hon också involverat producenten Johan Åsgärde som medförfattare till några av sångerna. En betydande byggsten till skivan är också de översättningar av internationellt gångbara lovsånger som Jeanette Alfredsson varit med och gjort, exempelvis inledande ”Den ofattbara kärleken” (”Reckless love”). Den är riktigt lyckad, så även ”Kom Jesus kallar” (”O come to the altar”).

Men allra mest fastnar jag för Jeanette Alfredssons egna sånger. I synnerhet enkla bibel/bönesånger som ”Godhet och nåd”, ”Du är (halleluja)” och ”Treenighet”. Dessutom sjunger hon bättre än någonsin med en klangfylld röst full av värme. Medan somliga lovsångsplattor känns jämntjocka bjuder ”Alla dagar” på variation och egen karaktär.

Jag får god lust att fira gudstjänst med de här sångerna, vilket kanske är det ultimata betyget på en lovsångsplatta. Urban Thoms

Fler artiklar för dig