Anders Hansen
”Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda”
Bonnier Fakta
Ny teknik har ofta anklagats för saker som sedan inte alls har visat sig vara sanna. När tv:n kom till Sverige skulle den lägga beslag på oss människor så att vi till exempel skulle sluta att läsa böcker. Så blev det inte. Vissa läser mer och andra mindre och så har det alltid varit.
När jag nu på bussar, spårvagnar, ute i trafiken, ja, egentligen överallt ser folk ägna sig åt mobilen har jag funderat över vad den gör med oss människor. Jag har tänkt på barn och ungdomar, och medelålders människor i alltmer stressande situationer. Många håller på med sin mobil också på övergångsställen och trottoarer.
I "Skärmhjärnan" försöker Anders Hansen utifrån sina erfarenheter som psykiater, men också med hjälp av tillgänglig forskning, reda ut begreppen. Han berättar att det faktiskt är bevisat att tankeförmågor som minne och koncentration blir sämre av mobilen. Men egentligen uppstår samma effekt av stillasittande och för lite sömn.
Användningen av teknik underlättar multitasking, att göra flera saker på samma gång. Även om det är ett begrepp som främst förknippas med vår tid visar författaren att det i vissa grupper alltid funnits. Enligt både Anders Hansen och andra forskare försämrar detta såväl vår IQ, som ökar stressen och gör oss mindre effektiva.
Men nog kommer väl hjärnan att förändra sitt beteende, tänker jag, och också klara av stora tekniska förändringar som den med skärmen. Hansen menar dock att så inte är fallet. Problemet är i stället att hjärnan anpassar sig mycket långsamt. Den agerar som om vi fortfarande levde på stäppen bland de vilda djuren. Det är där svårigheterna börjar. Jag måste lära mig att hantera mobilen.
Detta har visat sig vara svårare än man trott och mobilen har kallats för vår nya drog.
Många olika undersökningar som författaren hänvisar till pekar på att de som har svagast självkänsla drabbas mest av mobilens negativa effekter. Men alla vi andra drabbas också. Vårt minne försvagas och relationer sker oftare på mobilen än i verkligheten. Vi kan ju dessutom alltid slå upp svaret på mobilen.
Jag har själv valt att inte ha mobilen i min närhet ständigt och jämt. Framför allt inte ha den i sovrummet, att ofta stänga av den och att inte ha några signaler på, mer än den för telefonsamtal. Och jag använder datorn för den mesta kommunikationen med yttervärlden.
Författarens råd för att minska mobilens skadliga effekter är att stoppa alla push-notiser, göra mobilen ljudlös under bilkörning och att använda en vanlig armbandsklocka. Dessutom förordar han att bara kolla mejl någon gång under dagen. När det gäller barnen föreslår Hansen att inga mobiler alls ska finnas i klassrummen.
2014 kom Anders Hansen ut med boken ”Hjärnstark” som visade vilka positiva effekter motion har på vår hjärna. Detta är ett budskap som återkommer i ”Skärmhjärnan”. Mer motion, mindre mobil, för att sammanfatta.
Det kan verka som om "Skärmhjärnan" är en svårläst bok, men så är inte fallet. Hansen ger många goda råd, som kan vara till stor hjälp för att vi ska kunna handskas med skärm och hjärna i en tid där tekniken i vissa avseenden kanske håller på att begränsa oss.