Kultur

Berörande och trovärdigt

Patty Griffin

”Patty Griffin”

(Thirty Tiger/Border)

Patty Griffin är etablerad låtskrivare och hennes sånger har spelats in av artister som Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Solomon Burke och Dixie Chicks. Senast hon besökte Sverige var 2010, då som medlem i Robert Plants Band of Joy.

Men hon har också en solokarriär med en rad fina skivor i bagaget, där hon obehindrat rör sig mellan singer-songwriter, pop, country, americana och gospel. Hennes ”Downtown church” fick 2011 en Grammy för ”Best traditional gospel album”.

Hennes nya och tionde album kom till efter en tuff period i hennes liv, där hon kämpade mot cancer och behandlingen fick henne att tappa rösten. Sångerna som föddes handlar inte specifikt om det, det personliga har i stället gett inspiration till berättelser om människor som kämpar med det liv och det öde som blivit dem givet. Här finns en genomgående insikt om livets förgänglighet (”Hourglass”), men också en lågmäld tillit (”Luminous places”) och en inre styrka (”The river”) som känns lika trovärdiga som berörande.

Det mesta är inspelat i hennes hemmastudio, ofta ganska renskalat och nedtonat; hennes röst lite mera ärrad, men stark och om möjligt ännu mera vemodig än tidigare. Hennes bästa skiva hittills.

Fler artiklar för dig