Kultur

Låtarna som fick vänta

  • Tomas Andersson Wij
  • "Splitter, Vol. 1"
  • (Playground Music Scandinavia)

Så var det dags igen. Ännu en skiva med flitigt skrivande och spelande Tomas Andersson Wij, just nu ute på lång vårturné. Det här albumet innehåller tidigare outgivna låtar sedan 20 år tillbaka samt nyinspelningar av sådant han skrivit för andra. Bland de senare står låtreferensspäckade ”Just idag känns du nära” (skriven till Sara Zacharias om hennes pappa Ted Gärdestad) ut på ett särskilt sätt tillsammans med ”En förlorad sommar”, vilken Rikard Wolff tävlade med i Melodifestivalen 2013. Gärdestad-låten ska särskilt prisas för sin befriande höjning mot den blå himlen med det strax därpå följande ”Coldplay-ackordet” (dominantparallellen).

Men snyggast av allt snyggt är titelspåret ”Splitter”. Det är liksom själva inkarnationen av det jag tycker TAW gör bäst. Gitarrplocket, det återkommande tillbakalutade som exempelvis påminner om känslan i tidiga ”Bli min vän”.

Vid de första lyssningarna ler jag åt att han i en av Splitter-raderna upprepar något jag tydligt känner igen. Sedan inser jag att det är en minimal variation på en mening från ”Romantiken”-låten ”Vi går ut ikväll”: ”Släck skärmen, stäng av allt som splittrar och gör hjärtat kallt och får dig att spela spelet.” Då blir det plötsligt genialt i stället för tröttsamt (lyssna och jämför).

Nu, som med flera andra artister, undrar jag hur så många bra låtar kan bli över. Men sena tåg kommer som bekant också fram.

Fler artiklar för dig