Kultur

Från missionsfältet till Grammysuccé för Lauren Daigle

Söndag natt kan artisten och låtskrivaren Lauren Daigle kamma hem två Grammys – för bästa låt och bästa album. Med tanke på de ovationer som mött hennes senaste album ”Look up child” vore allt annat en sensation. Men få vet att succén föregåtts av såväl en lång sjukdomsperiod som arbete i missionens tjänst.

1 av 3

De flesta svenskar hade ingen koll på den amerikanska lovsångsrösten som den 7 september i fjol släppte ifrån sig albumet "Look up child", en urstark skiva innehållande tretton spår där inte ett enda föll ur ramen för en storsäljare. Albumet rusade på den stenhårda amerikanska topplistan Billboard 200 där endast försäljning ger framskjuten placering.

Lauren Daigle gick raka vägen in på tredjeplatsen, en placering som ingen kvinnlig kristen artist nått på mer än 20 år. Skivan nådde förstaplatsen på "Top Christian Albums"-listan och på Billboards avdelning "Hot Christian Songs" regerade första singeln ”You say” i hela 26 veckor.

Låt oss backa bandet och undersöka hur det hela började. Lauren Daigle föddes den 9 september 1991 i Lafayette, Louisiana, några timmars bilresa västerut från musikmetropolen New Orleans. Hon gav tidigt uttryck för sitt musikintresse, så pass att hennes mamma kallade Lauren för "Speldosan" eftersom hon sjöng konstant. Tidigt influerades hon av musikstilar som blues, cajun och det folkmusikfärgade zydeco, alla populära i sydstatsområdet där hon växte upp.

Livet lekte för Lauren till dess hon plötsligt drabbades av en svårartad variant av körtelfeber som höll henne borta från skolan i nästan två år. Senare i livet har hon hävdat att detta var en av de bästa saker som hänt henne.

Under sina förberedelser för college tog hon sikte på vården i akt och mening att åka ut på missionsfältet. Efter avslutade collegestudier åkte hon mycket riktigt ut i missionens tjänst, till Brasilien. Därefter återvände hon för att studera på universitetet och där började musiken bli mer framträdande. Lauren Daigle ledde kören på Louisiana State University och vid två tillfällen – 2010 och 2012 – sökte hon till tv-talangshowen "American idol". Första gången sorterades hon bort som en av de sista innan slutligen 24 tävlanden släpptes fram för att göra upp i finalen. Andra gången gick hon först vidare men inte heller då gick hon hela vägen.

I stället satsade hon på att göra skivdebut. Hon fick medverka på några olika skivor med andra artister och 2013 fick hon skivkontrakt med Centricity Music. En julsång – ”Light of the world” på samlingsalbumet ”Joy to the world” – blev hennes första singel och sången kom att bli hennes kliv in i gemenskapen bland etablerade kristna artister.

2015 kom så fullängdsalbumet "How can it be" med eget material. Lovsång. Albumet nådde förstaplatsen på Billboards kristna lista och plötsligt riktades tusentals amerikanska ögon mot den begåvade och chosefria sydstatstjejen. Trots sin tydliga kristna profil nådde albumet plats nummer sexton på den profana Billboardlistan. "How can it be" sålde platina vilket i USA innebär en miljon sålda album, en prestation som blott fem kristna skivor klarat av sedan 2003 och Lauren Daigle var första kvinnliga kristna artist att spränga miljonstrecket sedan 2001.

Med försäljningsframgångarna kom också utmärkelserna. 2015 kammade hon hem två Dove Awards för albumet och en för Årets nykomling. Sedan dess har hon vunnit ytterligare fyra ”duvor” och nominerats till ännu fler. Såväl 2016 som 2017 nominerades hon till en Grammy, dock utan att vinna. I helgen har hon chans på en dubbel.

”Look up child” är hennes tredje studioalbum och den har sålt drygt 500 000 exemplar. Hittills. Mellan den och debuten släppte hon 2016 julplattan ”Behold: A Christmas collection”. Första singeln från ”Look up child” släpptes mitt i sommaren, den 13 juli, och den har blivit en signatursång för Lauren Daigle. På Spotify noteras den för närvarande till drygt 67 miljoner lyssningar, en siffra som de flesta artister bara kan drömma om.

Lauren Daigle skrev "You say" 2015 efter att hon fått motta sina första Dove Awards. Då funderade hon mycket på vad det var för karusell hon hamnat i med röda mattor och allt. Nu kan sången alltså ge en Grammy för Årets kristna låt. För tv-kanalen KTVE 10 kommenterar Lauren Daigle nomineringarna.

– Grammynominering är en sådan ära. Jag har växt upp med att spela in Grammygalorna på video och sedan tittat på dem om och om igen. Prisutdelningen, uppträdandena och vad folk hade på sig, berättar Lauren Daigle i tv-intervjun.

– Jag kan knappt tro att jag får äran att få folk att knyta an till musiken som jag har gjort och med budskapet. Det är verkligen vackert.

Daigles texter är synnerligen rättframma och hon verkar inte tveka en sekund när det kommer till att tala öppet om sin tro.

– Jag älskar budskapet i den kristna musiken. Att människor får möjlighet att finna hopp när livet är svårt. Kristi sanning. Jag vill bara att alla ska lära känna hans godhet, hans vänlighet och hans kärlek. Och hans acceptans för människor, hans förståelse för människor, säger sångerskan och fortsätter.

– Jag tänker att vi lever i en värld där det finns så mycket hårdhet, så många pekfingrar. Men Jesus var en som åt tillsammans med människor som världen föraktade. Det är budskapet och det är det jag älskar.

Den ståndpunkten förhindrar dock inte den hatstorm från vissa kristna som drabbat Lauren Daigle sedan hon i höstas medverkade i populära ”Ellen Show” som leds av den öppet lesbiska programledaren Ellen DeGeneres.

– Hon är fantastisk, deklarerar Ellen och släpper sedan loss Lauren Daigle i "Still rolling stones", en lovsång som pekar på Kristus och den uppståndelsekraft som fortfarande uppväcker miljontals människor till ett nytt liv. Med sig hem fick publiken varsitt exemplar av Daigles nya album.

Men på Youtube återfinns budskap som ”Lauren Daigle avslöjar att hon inte är en kristen artist”, ”Lauren Daigle är en fiende till Gud” och ”Är Lauren Daigle en fejk-kristen?”. Att tacka ja till Ellen var illa nog, men när artisten sedan inte svarade tveklöst ”ja” på frågan om homosexualitet är en synd så var drevet igång. Att Daigle uppmanade frågeställaren att själv läsa Bibeln och meddela henne om hon hittade ett entydigt svar föll långt ifrån alla på läppen.

Men oavsett kritiken är 27-åringen storfavorit att ta hem två tunga utmärkelser när den 61:a Grammygalan avgörs sent på söndag den 10 februari. Och skulle så ske är det oundvikligt att Lauren Daigles lovsånger ännu en gång träffar miljoner människors hjärtan. Den här gången över hela världen och en stor skara som kanske aldrig ens satt sin fot i en kyrka.

---

Fakta: Lauren Daigle

  • Ålder: 27 år.

    Från: Lafayette, Louisiana i södra USA.

    Yrke: Artist och låtskrivare.

    Soloskivor: "How can it be" (2015), "Behold: A Christmas collection" (2016), "Look up child" (2018).

    Aktuell: Dubbelt nominerad till söndagens Grammyutdelning i kategorierna Bästa kristna sång och Bästa kristna album.

---

Fler artiklar för dig