Kultur

Christoffer Hjalmarsson skildrade ett liv på gatan - sänds i SVT

I över en månads tid levde SVT-fotografen Christoffer Hjalmarsson som hemlös i Stockholm. I kväll sänds premiäravsnittet av "36 dagar på gatan" i SVT1. – Jag hoppas att tittarna får en djupare inblick i vilka de här människorna är, säger Hjalmarsson.

Idén till programmet “36 dagar på gatan” kommer från början från ett norskt tv-program med samma upplägg.

– Det handlar om att en person som har bostad, familj, vänner och allt sånt testar att leva på gatan och interagera med andra hemlösa, berättar fotografen Christoffer Hjalmarsson.

Innan han började arbeta på Sveriges television har Christoffer Hjalmarsson bland annat rapporterat från oroshärdar runt om i världen för Expressen. Han har tidigare även arbetat vid flera tillfällen för Dagen.

– Dagen var en väldigt bra och lärorik skola. De var tidigt väldigt öppna för den typ av sociala reportage som är det jag vill arbeta med. Det är jag otroligt tacksam för, säger han.

Hur var det att leva på gatan?

–  Det var tufft. Det var väldigt svårt att hitta sovplatser. Jag hade ju också min moraliska kompass som gjorde att jag inte ville ta in på härbärgen och på så sätt ta någon annans plats. Så jag försökte hitta trappuppgångar, garage och andra platser där jag kunde sova.

– Sovplatserna och kylan var nog det svåraste. Men det finns mycket i vardagen som kan bli jobbigt för en hemlös. Som de naturliga hygienfaktorerna – alla toaletter kostar pengar. Och om man är kvinna är det så klart ett ännu större problem än vad det var för mig.

Christoffer Hjalmarsson beskriver ett Sverige där det sociala skyddsnätets maskor blivit grövre och allt fler ramlar igenom. Som sista krockkudde finns ofta kyrkor och andra frivilligorganisationer.

– Den samlade bilden jag fått av att prata med hemlösa är att det kan gå väldigt snabbt för en människa att nå botten. Det är just frivilligorganisationer som finns där när samhället inte räcker till, konstaterar han.

Christoffer Hjalmarsson var hela tiden öppen mot de hemlösa han mötte och berättade att han skildrade livet på gatan för ett tv-program.

– Jag är faktiskt förvånad över den starka gemenskap som finns mellan hemlösa och hur de också släppte in och hjälpte mig som kom helt utifrån, berättar han.

Vad vill du förmedla med programmet?

– Jag hoppas att tittarna får en djupare inblick i vilka de här människorna på gatan är. Även om de tigger så är de människor precis som du och jag.

Fler artiklar för dig