Kultur

Bokmässan i Göteborg flyttar in i Betlehemskyrkan

Jonas Gardell, Johannes Anyuru och Niki and the Dove. Under årets bokmässa bjuder Betlehemskyrkan i Göteborg åter in till ett omfattande program med ett stort antal namnkunniga gäster.

När Robert Eriksson började som föreståndare för Betlehemskyrkan i Göteborg för ett par år sedan blev en av hans uppgifter att identifiera på vilka områden församlingen var särskilt starka och profilera dem ytterligare. Han fastnade snart för församlingens kulturella arbete.

– Vi tror på att dela evangeliet genom kulturens olika uttryck. Det här är någonting vi jobbat aktiv med under många år och vi vill fortsätta att präglas av kultur som församling. Vi vill vara en kärleksfull och välkomnande gemenskap och kulturen hjälper oss i det uppdraget, säger han.

På vilket sätt?

– I staden är kulturen ett perfekt sätt att vara i dialog med människor. Och i en tid av radikalisering inom både politik och religion ser vi det som vårt uppdrag som församling att öppna upp. Inte minst genom kulturen som ju är gränsöverskridande på så många sätt.

Vad ser du mest framemot från ert program under de här dagarna?

– På fredag kommer vi att ha en samling med rubriken ”En konstnärlig liturgi”, där journalisten Eric Schüldt kommer att samtala med författaren Johannes Anyuru.

– Det ska bli väldigt spännande när Eric Schüldt kristna tematik möter Johannes Anyurus muslimska bakgrund och så ska Niki and the Dove ljudsätta allt det här.

Robert Eriksson nämner även torsdagens samtal med författaren Christine Falkenland utifrån hennes bok "Själasörjaren" samt lördagens Barnens bokmässa i samarbete med förlagen Libris och Speja.

– Dessutom har vi ju söndagens ”Gudstjänst i bokmässotid” där pastorn Britta Hermansson intervjuar författaren Jonas Gardell och vokalensemblen Iris medverkar.

Hinner du gå något på själva bokmässan?

– Jag kommer att hinna in en sväng på torsdagen och tala om min bok ”Hungrigt hjärta”. Annars blir det fullt ös i kyrkan hela veckan, konstaterar han.

På torsdagen kommer du att tala med prästen Kent Wisti och kyrkohistorikern Joel Halldorf om kyrkans kris. Kan kulturen vara ett svar på krisen?

– Det är en jättebra fråga. När vi blir självrannsakande i kyrkorna så inser vi både att vi måste söka oss inåt till trons centrum och utåt till samhället och människorna där.

– Och där tror jag att kulturen är viktig. Kent Wisti har sagt att vi måste avkoda var den helige Ande verkar och söka oss åt det hållet. Det sammanfattar mycket.

Fler artiklar för dig