I FN:s Barnkonvention artikel 19 står att varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet.
Sarah Sjögren lyckas i sin bok på ett föredömligt sätt beskriva hur det är möjligt att lära barn att själva säga NEJ och att sätta stopp för det man själv inte vill vara med om. Men hon tar också upp när den vuxna bestämmer och när det är rätt och rimligt. Till sin hjälp tar författaren leksakskatten Kattis. Hon är en mästare på att förklara, när man kan bestämma själv eller inte göra det.
Huvudpersonen Billie går i förskolan och är ett självständigt barn på så sätt att hon är lyhörd för sin omgivning och det som sker runt omkring henne. Det kan handla om pappa, farmor, eller läraren Kim. Men som för de flesta av oss uppstår situationer som är svåra att hantera. Men att sätta upp handen klart och tydligt och bestämt uttala ett NEJ är alltid möjligt.
Läs även: Barnkonventionen blir svensk lag
Anna Forsmarks bilder ökar förståelsen för barnen med att vara tydliga i sin avsikt. Med några penndrag skildrar hon de medverkande karaktärerna på ett sätt som är lätt att känna igen sig i.
Lilla NEJ-boken är användbar som högläsningsbok såväl i hemmiljö, som i barngrupper i kyrkan, förskolan, eller under fritidsaktiviteter av olika slag. Boken vänder sig till åldersgruppen 3–6 år.
På sista sidan ställer Kattis några frågor till de som fått boken läst för sig. En bra hjälpreda för att kunna ha samtal med barnen om att säga NEJ och bestämt sätta upp handen.
Läs även: Bokrecension: "Underbara, krångliga vänskap" av Elin Liljero Eriksson