Kultur

Micael Grenholm samlar dokumenterade mirakel i bok

Blinda får synen tillbaka, lama kan gå. Bibeln är full av mirakelberättelser. Även i dag sker under, menar teologen och aktivisten Micael Grenholm. Nu vill han bevisa det vetenskapligt.

När Micael Grenholm kommer in på Dagenredaktionen är det många som känner igen honom och vill hälsa.

– Livet som kändis, skämtar han.

Och visst är han något av en kristen profil. Han har grundat en organisation för att hjälpa romer, skrivit bok om flyktingfrågan och förra året var han en av de nominerade till Dagenpriset ”Årets förebild”. Framför allt har Micael gjort sig känd som en debattör som förenar apologetik, försvaret av den kristna tron, med karismatik.

Nu är han aktuell med ett bokprojekt där han vill dokumentera helanden och utifrån det föra filosofiska och teologiska resonemang som argumenterar för Guds existens. Ett ambitiöst projekt för en ambitiös person. Bakgrunden finns i Micael Grenholms egen nyfikenhet på mirakel.

– När jag för flera år sedan fick höra vittnesbörd om helande blev jag intresserad och ville veta om det verkligen var på riktigt eller om det kunde avfärdas som placebo, berättar han.

En grundbult i Micael Grenholms tro är att det som är sant måste hålla för prövning. Den katolska kyrkan tillämpar en rigorös process för att avgöra huruvida någon blivit botad från en sjukdom på gudomlig väg, men inom den protestantiska kyrkan finns ingen motsvarighet, vilket Micael tycker är märkligt.

– Eftersom vi har en gratis och omfattande sjukvård i Sverige som i princip alla kristna uppsöker även när de tror sig ha blivit helade, borde det finnas många dokumenterade mirakel. Dessutom är svensk sjukvård väldigt noggrann när det kommer till journalföring. Sverige är en guldgruva för dokumenterade helanden och jag förvånas över att ingen skrivit om detta tidigare, säger Micael.

Vad tror du att det beror på att ingen skrivit om det tidigare?

– Det är en väldigt bra fråga. Inom västerländsk apologetik har man varit duktig på att lägga fram bevis för Jesu uppståndelse eller universums uppkomst, men inte lika bra på att argumentera för mirakel. Det kan hänga ihop med att många apologeter inte är lika intresserade av karismatik.

– Nu börjar det ändå röra på sig internationellt. Lee Strobel som skrev ”Fallet Jesus” har nyligen skrivit en bok om just mirakel, berättar Micael och letar fram boken ur väskan.

Dokumentationen som Micael Grenholm vill göra utgår från en förkortning han själv skapat: Voteb – vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön.

– Kriterierna som jag har satt upp är att sjukdomen ska vara obotlig och att detta ska vara intygat av läkare. Efter bön, helst omedelbart, men jag kan sträcka mig till några dagar, ska ett tillfrisknande som läkarna inte kan förklara ha skett.

Läs också: Micael Grenholm får ersättning - Cmore stal hans lovsångsbild till tv-deckare

Micael Grenholm har redan fått många tips om helanden som han kommer att titta närmare på. I processen kommer han först låta personen själv berätta vad som hänt och be om journalutdrag. Därefter kommer han prata med människor som finns runt personen och i ett sista steg få en utomstående läkare att granska dokumentationen.

– Om de läkarna också säger ”det här borde inte gå” och det dessutom har gått minst ett år sedan helandet skedde, då konstaterar jag att det är ett Voteb och tar med berättelsen i boken.

Micael Grenholms mål är att samla in så många fall av helande att en ateist får svårt att avfärda dem som slumpmässiga.

Hur kommer du kunna utesluta feldiagnostik, självläkning eller bönens psykosomatiska effekter när du tittar på fall av helande?

– Det jobbet gör läkarna åt mig. När läkare säger att något är oförklarligt innebär det att självläkning och psykosomatiska effekter inte kan förklara det. När det gäller feldiagnostik blir det godtyckligt att utgå från att en läkare har fel. Om vi i vanliga fall har en tilltro till sjukvården, borde vi också ha en tilltro till dem när de säger att något inte går att förklara.

– Min stora utmaning kommer i stället bli den filosofiska argumentationen om huruvida man kan säga att något oförklarligt är ett mirakel.

Ett fall som Micael Grenholm redan kommit i kontakt med handlar om en kvinna som visade sig ha ett hål mellan sina hjärtkammare. Operation bokades in, men dessförinnan gick kvinnan till kyrkan för förbön. När hon sedan träffade läkaren inför operationen var han konfunderad och sa: Det är inget fel på ditt hjärta, du är ju helt frisk.

– Kvinnan fick se de båda röntgenbilderna på sitt hjärta och kunde se att hålet inte fanns där längre, berättar Micael.

Många håller med om att det är fantastiskt om ett helande sker, men frågan som återkommer är varför alla som ber om helande inte blir helade?

– Det är en teologisk fråga om lidandets problem i allmänhet. Djävulens natur är orättvisa och därför lever vi i en orättvis värld. Någon blir frisk och någon blir sjuk, man får inte vad man förtjänar.

– Men Gud är rättvisa och har lovat om fullkomlig upprättelse. Den kommer i himlen. Men redan här och nu kan vi få se helanden som vittnar om det kommande riket.

I en del sammanhang kopplas uteblivna helanden ihop med svag tro. Hur ser du på det?

– Orsaken till varför vissa och inte andra blir helade är komplex. Det kan ha med ens tro att göra, men det behöver vara så. Vissa föredrar att betona den egna trons betydelse för helanden, andra poängterar att Gud är suverän och väljer vem Han vill hela. Jag tror att sanningen ligger någonstans mitt emellan.

– Jag tillhör också dem som även tror att sjukdom och skador ibland är ett verktyg för att få starkare tillit till Gud, att det är något som helgar oss. Sjukdom kan vara en del av det kors som vi alla måste bära.

Micael Grenholm jobbar till vardags som kommunikatör för evangelisationsorganisationen "Reach" och driver också den egna bloggen "Hela Pingsten". För att kunna ägna sig åt bokskrivande på heltid har han startat en kickstarter-kampanj där privatpersoner ger pengar till projektet. Hittills är nästan 60 000 kronor insamlade och målet ligger på 80 000 kronor.

– Att starta en kickstarterkampanj är ett av de svåraste besluten jag tagit. Men jag insåg att nu när jag är gift är tiden för ambitiösa fritidssysslor förbi, jag måste göra detta som ett jobb. Men det tar emot att be om pengar.

– Samtidigt får jag mycket positiv respons. Och kampanjen gör också att ordet sprider sig och jag får kontakt med fler som har upplevt helanden.

Pengarna behövs för att Micael Grenholm ska kunna ägna det kommande halvåret åt research och skrivande. Han planerar att ha boken klar i december och ge ut den under våren 2019. Förhoppningen är den ska läsas av både kristna och icke-troende och bidra till att utmana deras världsbild.

– Jag vill att kristna ska stärkas i sin tro och för dem som är agnostiker hoppas jag att boken kan bli tungan på vågen som gör att de accepterar Gud.

Fler artiklar för dig