Kultur

Hitta godbitarna bland de kristna poddarna

Poddfenomenet verkar ha kommit för att stanna. 45 procent av svenskarna lyssnar på poddar någon gång och 6 procent gör det dagligen. Även på den kristna podcasthimlen finns stjärnor. Vi har lyssnat på några.

1 av 4

INTERVJUPODDAR:

Equmeniapodden

Equmenia-kommunikatören Unni Jonsson och pastorn Elin Harrysson samtalar med inbjudna gäster om ett särskilt tema utifrån den kristna tron. Hittills har de bland annat tagit upp kärlek, feminism och alkohol. Perfekt podd att lyssna på i ungdomsgruppen och samtala om efteråt.

Sisterhood-podden

Lina Nielsen, pastor i Hillsong Sweden samtalar med olika kvinnor, där de flesta verkar vara hennes vänner. Fokus ligger på vanliga kvinnors personliga berättelser och rymmer allt från förlossningsdepressioner till att vara stor på Instagram. Det är avslappnat, ofta fnittrigt och mycket fråga/svar. Bäst blir det när Lina frångår de förberedda frågorna och i stället samtalar fritt.

Brittas vardagsrum

I “Brittas vardagsrum” möter författaren och pastorn Britta Hermansson under en timme kända svenskar i samtal och tro och livsåskådning. Bland gästerna finns Emil Svanängen, Putte Nelsson och Kattis Ahlström. Stort plus för Brittas dalmål och spontanitet.

Prata till punkt med ärkebiskopen

Antje Jackelén har prisats för sina kommunikativa förmågor, bland annat för sin podd där hon låter kända svenskar tala till punkt kring existentiella frågor. Jackelén har själv sagt att hon vill vara en motvikt till ett medieklimat med högt tempo. Förvisso handlar avsnitten mer om samhälle än om tro, men gästerna är intressanta och väl värda att lyssna till.

TEOLOGIPODDAR:

Aten och Jerusalem

EFK-pastorn Anton Johnsson och teologistudenten Simon Axelsson pratar teologi utifrån ett frikyrkligt perspektiv med inbjudna gäster. Det märks att Anton och Simon är kompisar och småpratet dem emellan blandas med djupare funderingar kring tro och kyrka. Podden har gästats av många EFK-profiler, men även internationella teologer som Sarah Coakley och Rachel Halder.

Samtid och sanning

Stefan Gustavsson, direktor för Apologia och pastorn Martin Helgesson sätter ljus på kristna frågor utifrån ett apologetiskt perspektiv. Gustavsson och Helgesson är kunniga och manar till eftertanke kring hur vi utifrån den kristna tron kan se på samhälls- och livsåskådningsfrågor.

Second opinion

Svenska evangeliska alliansens (SEA) podd “Second opinion” analyserar och kommenterar samhälle, idédebatt och teologi utifrån ett evangelikalt perspektiv. Medverkar gör Olof Edsinger och Jacob Rudenstrand som är generalsekreterare respektive vice generalsekreterare för SEA, med gäster. Ämnena som tas upp är ibland kontroversiella för en sekulariserad samtid, men behandlas alltid på ett respektfullt sätt.

Bibelpodden

Irena och Hemen Derki är småbarnsföräldrar, pastorer i en kyrka i Norrköping och släpper varje vecka ett nytt avsnitt där de vill att människor ska upptäcka Bibeln och växa i sin tro. De är jordnära, positiva och även om de är gifta blir det inte internt, på ett befriande sätt.

ENGELSKSPRÅKIGA PODDAR:

Exploring my strange Bible

Populära “The Bible project” som gör animerade kortfilmer som beskriver olika bibelböcker har också en podd där Tim Macki som beskriver sig som “bibelnörd” går igenom olika bibelböcker. Macki tycker att det ska vara kul att lära sig, och det märks. Podden är lättlyssnad, intresseväckande och Jesus-centrerad, med en värd som jag vill bli kompis med genast.

The Bible for normal people

Bibellärarna Peter Enns and Jared Byas tar Bibeln på allvar och i sin podcast gör de ingen hemlighet av att Bibeln kan vara svårförståelig, bisarr och till och med moraliskt tveksam. Med podden hjälper de lyssnaren att se Bibelns utmaningar men också dess löften och möjligheter. Gediget och lättlillgängligt på samma gång.

Unbelievable?

Varje lördag bjuder programledaren Justin Brierley in kristna och icke-troende för att diskutera centrala existentiella frågor som: Finns det bevis för Gud? Kan vi lita på Bibeln? Uppstod Jesus från de döda? När människor av olika livsåskådningar möts uppstår en dynamik som gör samtalen intressanta.

GodPod

St Paul’s Theological Centre är en del av Holy Trinity Bromptom i London – kyrkan som gjort sig känd för att startat Alpha. I GodPod pratar de tre teologerna Graham Tomlin, Mike Lloyd, Jane Williams om teman som relaterar till den kristna tron. Deras bibliotek av ämnen de täckt in är imponerande. Tänk på en teologisk fråga – “GodPod” har troligen pratat om den.

Nomad Project

Engelsmännen Tim Nash och David Blower skriver själva att de “är vanliga pilgrimer som snubblar sig fram i den post-kristna vildemarken och letar efter tecken på hopp” I podden bjuder de in välkända teologer som Tom Wright, Greg Boyd och Shane Claibourne. Samtalen är intressanta och angelägna, men var är kvinnorna?

Art and Faith podcast

Genom intervjuer, berättelser och egna erfarenheter pratar multi-kreatörerna Libby John och Sarah Pieper med gäster om beröringspunkter mellan tro och kultur. Många av gästerna är framstående inom sina fält och berättar om hur den kristna tron influerar och gestaltas i deras skapande. Väldigt inspirerande!

Only the good stuff

Värden Stephen Altrogge bjuder in olika gäster och låter dem prata om fem saker de uppskattar. Inget gnäll och klagande är tillåtet. Utifrån det hade det kunnat bli glättigt, men snarare hjälper podden lyssnaren att se det goda i livet. Alla gäster har koppling till den kristna tron och även om tro inte är ett huvudtema finns den hela tiden som en fond.

Fler artiklar för dig