Kultur

Biskopskandidaten Kent Wistis valspråk: Gud är mindre

När de föreslagna namnen till ny biskop i Göteborgs stift offentliggjordes stack Kent Wistis namn ut. Den frispråkige prästen och satirikern ser inte sig själv som något biskopsämne, men är glad för nomineringen och tycker ändå att han har en roll att fylla i processen att välja ny Göteborgsbiskop.

– I varje ny säsong av Let’s dance har man med en tjock gammal gubbe som inte kan dansa. Han har ingen chans att vinna, men bidrar ändå till intresset för tävligen. Den rollen tänker jag att jag har i det här biskopsvalet, säger Kent Wisti till Dagen.

Vad tänkte du när du fick höra att du var nominerad?

– Det är jätteroligt att människor sett det man gjort och tycker att det är bra. Sedan ska man komma ihåg att Göteborg har systemet med öppen förslagslåda som innebär att vem som helst kan föreslå vem som helst. Jag är inget egentligt biskopsämne, men tror ändå att det finns ett värde i att mitt namn finns med.

Om du ändå skulle gå och bli biskop, vilka frågor skulle du driva?

– Jag skulle driva mission, det är nog framför allt det. Den inre missionen, att medvetandegöra folkkyrkan i de svenska folkdjupen.

Kent Wisti har ofta framhållit att han menar att Svenska kyrkans organisation likt vetekornet måste dö för att något nytt ska kunna födas. En inte helt okontroversiell hållning för en biskopskandidat.

– Jag tror att den hållningen kan dra ner ängsligheten över medlemstappet i kyrkan. Kyrkliga organisationen kommer och går. Andliga rörelser stelnar och institutionaliseras. Det sker till och med i pingströrelsen. Därför tror jag att det är så viktigt att förvalta folkkyrkotanken, så att den finns kvar även när Svenska kyrkans organisationsnummer strukits ur registren.

– Men att Svenska kyrkan dör betyder inte att Gud dör. Vi behöver vara väldigt följsamma och se vart den helige Ande vill verka någonstans. Och som vanligt sker det på arenor vi aldrig kan föreställa oss.

För ett par månader sedan tillträdde Kent Wisti som stiftsadjunkt för mission i Lunds stift och i den rollen har han anledning att samla intryck från olika sätt att tänka kring mission och kyrka.

– Jag ska bland annat delta i Oas-mötet i Umeå. Det ska bli jättejättespännande. Jag ska åka dit med öppet sinne och stor nyfikenhet, berättar han.

Vad hoppas du att nomineringen i biskopsvalet i Göteborg ska föra med sig?

– Det här var ju ett utmärkt sätt att prata lite kyrka i Dagen, bara där har det gett resultat. Jag har förresten redan förberett ett valspråk. Mitt valspråk som biskop ska vara ”Gud är mindre”. Gud söker oss underifrån, när du är som mest trasig och tillintetgjord så har Kristus redan varit där.

Fler artiklar för dig