Kultur

Kristna böcker används för att kapa folks bankkonton

Under flera års tid har en anonym användare olovligen lagt upp kristen litteratur på en webbplats. Det står att pdf-böckerna kan laddas ned gratis – men enligt bokförlagen handlar det om så kallad phishing.

Wilfrid Stinissens "Mitt liv i dina händer" och C S Lewis "Om bön" är två av Libris böcker som enligt informationen på bocker-pdf.com går att ladda ned gratis. Sedan webbplatsen registrerades i mars 2015 har hundratals kristna böcker, majoriteten på svenska, hamnat på sidan och i princip alla kristna bokförlag finns representerade.

Libris fick kännedom om webbplatsen i förra veckan och kontaktade då Förläggare­föreningen för att be om råd. Svaret var delvis lugnande. Med största sannolikhet handlar det om så kallad phishing – en olaglig metod att lura av innehavare exempelvis bankkontonummer.

För bokförlagen innebär det att deras böcker faktiskt inte går att ladda ned.

Men att det finns en webbplats som skyltar med att erbjuda kristna böcker gratis är ändå inte roligt – speciellt inte när privatpersoner som vill läsa böckerna riskerar att bli lurade på pengar.

– Jag kommer att mejla den kontakt som finns på sidan för att visa att vi ser vad de gör, säger Libris vd och förlagschef Jennie Sjöström till Dagen.

Vem, eller vilka som ligger bakom webbplatsen är inte känt. Domänen är registrerad på ett företag på Cypern vars affärsidé går ut på att registrera domäner åt andra så att de egentliga användarna inte behöver skylta med namn och adress. Dessutom pekar IP-numret mot Nederländerna.

– I första skedet, när jag fick höra talas om webbplatsen, blev jag naturligtvis väldigt orolig, säger Magnus Åkerlund, förlagschef på Artos & Norma i Skellefteå.

– Men när jag testade att skapa ett konto och det då visade sig att de ville ha alla mina kontouppgifter, trots att det står att nedladdningen är gratis, förstod jag att det handlade om ”phishing”.

Magnus Åkerlund berättar för Dagen att de råkade ut för en liknande sak för några år sedan och han säger att detta troligtvis inte är sista gången.

Fler artiklar för dig