Kultur

Uno Svenningsson klar för årets ”Så mycket bättre”

Freda´sångaren Uno Svenningsson är klar för "Så mycket bättre".– Det ska bli kul, säger han till TV4:s "Gomorron".

När programmet introducerades i Sverige 2010 var det flera artister som tackade nej till att medverka. Det fanns en osäkerhet hur programkonceptet skulle tas emot av tittarna. Men programmet fick en rivstart med artister som Lill-Babs, Lasse Berghagen, Petter, September och Plura som drog en snittpublik på 1,4 miljoner tittare och sedan dess har många artister nog drömt om att få frågan.

En som ofta nämnts i förhandssnacket, åtminstone de inte så få som undertecknad har varit inblandad i, har varit just Uno Svenningsson. Hans säregna röst har en unik förmåga att sätta sin prägel på de sånger han sjunger och dessutom har han gjort flera finfina tolkningar av andras låtar. Till exempel Olle Ljungströms "Kaffe och en cigarett" och Hansson de Wolfe Uniteds "Var kommer barnen in" tillsammans med Augustifamiljen i "På spåret".

I fjol var Tommy Nilsson med i "Så mycket bättre", samma år som han sjöng i Melodifestivalen tillsammans med Uno Svenningsson och Patrik Isaksson. Uno medger att han förhört sig lite med Tommy om hur det var att medverka. Men att tacka ja satt inte så hårt inne.

– Det var inte så svårt egentligen. Det är ett bra program som har blivit en klassiker, säger Uno Svenningsson till Aftonbladet.

En sak är säker, det kommer inte att saknas material att välja av när den 57-årige sångaren och låtskrivaren från Hagelstorp utanför Gnosjö ska tolkas. I år är det precis 35 år sedan Freda´ intog sin första scen och det har blivit mängder med hits genom åren: "En människa", "Tusen eldar", "I en annan del av världen", "Under ytan" och därtill både "Vindarna" och "Vågorna".

I TV4:s "Nyhetsmorgon" verkar han inte ett dugg nervös för vad Kicki Danielsson, Tomas Andersson Wij och de andra ska göra med hans låtar.

– De får ''la slakta litegrann. Det gör väl inget, säger han på sin klingande småländska.

Tomas Andersson Wij är för övrigt en av dem Uno jobbat med tidigare.

– Han var faktiskt uppe och gästade på en låt när vi spelade med Freda´ i Stockholm i våras. Han är en underbar människa och en fantastisk textförfattare och låtskrivare, säger Uno till Aftonbladet.

Fler artiklar för dig